Hatalmasat kaszálnak a lakáskiadók a Szigeten

A vizes világbajnokság, a Forma-1 vagy a Sziget fesztivál is olyan események, amelyek már önmagukban is képesek lennének megtölteni vendégekkel a budapesti szálláshelyeket, az egymáshoz közeli vagy egyidejű lebonyolítás miatt viszont a rendezvények idején idén szinte teljesen elfogytak a szabad szálláshelyek - írja a Portfolio.hu.

A szállások iránti megnövekedett igényt jól mutatja, hogy nemcsak a szállodákban, hanem a - közelmúltban az esetleges szabályozások és korlátozások kapcsán a hírekbe került - Airbnb oldalán is a szokásos több ezer helyett mindössze néhány tucat lakás áll jelenleg a turisták rendelkezésére. 

A Szigetre érkező vendégek 85 százaléka külföldi, akik közül sokan az itt tartózkodásuk idejére a belvárosban keresnek maguknak szállást. Ez egyidejűleg több tízezer szálláshelyre teremt igényt, amiből mostanra az Airbnb-nek is egyre jelentősebb a szerepe. 
Brutális bevételt hozott a Sziget a lakáskiadóknak

A turisztikai céllal kiadott lakások iránti igényt jól mutatja, hogy egy olyan időszakban, mint a mostani, az Airbnb-n hirdetett közel 9000 ezer lakás mindössze 3 százaléka elérhető. Budapest belvárosában az egy és kétágyas helyekből a fesztivál utolsó előtti napján mindössze 23 állt rendelkezésre.

A magas kereslet miatt viszont az árak is jelentősen módosultak. Az egy főre jutó szokásos 3-4 ezer forintos éjszakánkénti árakkal most egyáltalán nem lehet találkozni, a megmaradt szállások esetében az egy főre jutó szállásdíj a 20-30 ezer forintot is meghaladja.