3,5 millió ember szeretne kormányváltást, 2,6 millió nem

Széttagolt és inaktív a kormányváltást akaró réteg.

A Závecz Research Intézet legfrissebb kutatása szerint nincs érdemi változás a pártok támogatottsága között – írja a HVG. A választókorú népesség 26 százaléka fideszes, ez legutóbb 24 százalék volt, jellemzően hullámzik a párt támogatottsága. A Jobbik 13 százalékon áll, az MSZP két százalékponttal csökkenve 10 százalékon. A DK 4, az LMP 3, a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékos támogatottsággal bír.

A pártot nem választók aránya 36 százalék, a biztos pártválasztók között a Fidesz 43, a Jobbik 20, az MSZP 17 százalékon áll. Parlamentbe jutna még a DK 8 százalékkal és az LMP a bejutási küszöböt jelentő 5 százalékkal. Az Együtt itt 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd itt is 1-1 százalékon áll.

Menjen vagy maradjon a kormány?

A választópolgárok 32 százaléka azt tartaná jónak, ha ismét győzne a Fidesz. Ez nagyjából 2,6 millió embert jelent, ebből a párt szavazói 2,1 milliót tesznek ki. A maradék támogatottság a pártokhoz nem kötődők és a bizonytalanok közül került ki.

Ezzel szemben a kormány távozását a választópolgárok 43 százaléka, tehát 3,5 millióan szeretnék. Itt az ellenzéki pártok támogatóin kívül van egy 800 ezer fős, pártpreferenciával nem rendelkező réteg is.

A Fidesz ennek ellenére toronymagasan vezet, mert a kormányváltó réteg széttagolt és egy része inaktív. A jelenlegi vezetést támogatók 45 százaléka hajlandó szavazni, az ellenzőknél ez az arány 41 százalék.