Beköszöntött a hülyeség kora az Egyesült Államokban

Rosszul járt Robert Lee sportkommentátor, mert pont így hívták a híres konföderációs tábornokot is.

Ha Clinton nyeri a választást, azonnal polgárháború robban ki, ha Trump, akkor kapunk még egy kis haladékot – ezt mondta egy republikánus politikus egy magyar honatyának még az amerikai elnökválasztás előtt. Nekem pedig a magyar honatya mesélte el ezt a találkozást egy háttérbeszélgetés során. Hogy mi lett volna, ha Clinton nyeri meg a választást, azt már nem tudjuk meg, azt viszont látjuk, hogy az Egyesült Államok jelenleg a teljes őrület határán van, és nem olyan nehéz elképzelni az eszkalációt sem.

De nem Charlottesville-ben, és nem is Donald Trump elnökségével kezdődtek a társadalmi, etnikai feszültségek az Egyesült Államokban. Sokan kárhoztatják Trumpot azért, mert nem szólalt fel határozottan és nem ítélte el a szélsőjobboldali tüntetőket, illetve megmozdulásokat. Barack Obama volt amerikai elnököt pedig szinte a mennybe emelték, mert rekordot döntő Twitter-üzenetében a charlottesville-i atrocitásokra reagálva Nelson Mandelától idézett. Nem árt azonban felidézni például a fergusoni eseményeket.

Még Barack Obama elnöksége alatt, 2014 augusztusában egy rendőr több lövéssel végzett egy fiatal afroamerikai férfival St. Louis Ferguson nevű elővárosában, ahol hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások robbantak ki. Országszerte megmozdulások szerveződtek, és már azok az események is jelezték, hogy

a látszólagos béke felszíne alatt robbanáspontig feszültek az indulatok az összesűrűsödött különböző társadalmi és etnikai csoportok között az Egyesült Államokban.

Mit tett akkor Barack Obama? Semmit, de retorikai képességeit elnökként is többször megcsillantotta. Ugyanakkor az évek óta feloldatlan feszültségek és politikai tehetetlenség következménye most Charlottesville is.

Az őrület pedig fokozódni látszik azáltal, hogy a társadalmi frusztráció az Egyesült Államok polgárháborúját idéző konföderációs emlékművek, valamint szobrok ellen fordult, és egymás után távolítják el őket, mintha ezek lennének a jelen konfliktusainak legfőbb szimbólumai. Az eszkaláció további jele, hogy Kolumbusz Kristóf 1792-ben emelt márványemlékművét szétverték Baltimore-ban. Amerika felfedezőjében is a rasszizmus ideológiáját vélték felfedezni ismeretlen aktivisták.

Újabb szintlépés, hogy a Charlottesville-i tüntetések fényében az ESPN amerikai sportcsatorna visszahívta Robert Lee nevű kommentátorát a Virginia-i Egyetem futballmérkőzéseinek közvetítésétől a híres konföderációs tábornokkal, Robert E. Lee-vel való névrokonsága miatt.

Az Outkick The Coverage portál szerzője, Clay Travis az egyébként ázsiai származású Lee eltávolításáról a Fox News csatorna "Tucker Carlson Tonight" című műsorában beszélt. Az ESPN, mint kiderült, tagadni sem próbálta a meglehetősen felháborító döntést. Közleményükben azt írták:

„Közösen hoztuk meg Roberttel a döntést, hogy váltson, amikor a tragikus események elkezdtek kibontakozni Charlottesville-ben. A döntést pusztán a véletlen névegyezés miatt hoztuk. Az adott pillanatban ezt mindkét fél helyesnek érezte.”

Itt tart most az Egyesült Államok szellemi szintje. Eszelősen szobrokat és emlékműveket rombolnak, illetve pusztán a nevük miatt indexre tesznek embereket. Nem valószínű, hogy ebből bármi jó fog kisülni…