Schiffer támogatja a béruniót, mert nemcsak egyetért vele, de a legfontosabb dolognak is tartja

fotó: Béli Balázs / Alfahír

Schiffer András is aláírta a béruniós kezdeményezést, az Árpád híd metróaluljáróban. A most ügyvédként dolgozó korábbi LMP-s országgyűlési képviselőt a XIII. kerületi Jobbik standjánál faggattuk a miértekről.

Miért érezte úgy, hogy támogatnia kell a béruniós kezdeményezést?

Nemcsak hogy egyetértek vele, de a legfontosabb dolognak is tartom, hogy az Európai Unió döntéshozói a növekvő bérkülönbségekkel, a Kelet- és Nyugat-Európa között tátongó szakadékkal kezdjenek végre valamit. Ugyanakkor csakis párhuzamosan, uniós és magyar szinten egyszerre lehet eredményt elérni. De világossá kell tenni, hogy amíg egy tagállamban, mint például Magyarországon, egy olyan kormány van hatalmon, amelyiknek az első számú célkitűzése, hogy a leszorított bérekkel versenyezzen, addig csak is korlátosan lehet eredményeket elérni a bérek megemelésében.

De ez igaz fordítva is: azért lehetnek hatalmon a végeken olyan kormányok, amelyek leszorított bérekkel kívánnak versenyezni, mert az Európai Unió is ilyen logikára jött létre. Itt az idő, hogy egy másik Európáról kezdjünk el gondolkodni, erről szól ez a kezdeményezés. A négyszabadság-elvére épülő Unió egy farizeus, szabadkereskedelmi logikát követ: a munkaerő szabad áramlása anélkül, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét bevezetnénk, csak az új gyarmatosítás eszköze.

Meg kell reformálni az Uniót, ezt értjük. De miért nem partner ebben sem baloldal sem pedig a kormánypártok?

Az egyenlő munkáért egyenlő bért egy tradicionális szociáldemokrata követelés, és hogy ezzel miért a Jobbik jött elő, azért nem nekik, vagy az aláíróknak kell magyarázkodnia, legfeljebb a magukat baloldalinak nevező, nagyon gyakran neoliberális gyámság alatt lévő erőknek

A kezdeményezés fogadtatása mindent elárul: amikor az udvari sajtó Lattmann Tamás liberális miniszterelnök-jelöltet kéri fel arra, hogy fikázza a béruniót, az szerintem egy egyértelmű színvallás: az álarc ellenére Magyarországnak egy neoliberális gazdasági politikát folytató kormánya van, és az ellenzék jelentékeny része úgy balliberális, hogy tulajdonképpen jobboldali.

A XIII. kerületben írta alá a támogató ívet, ennek van külön üzenete?

Elő szoktam fordulni Angyalföldön, de nyilvánvaló, ha valahol különösen fontos lenne, hogy pártoktól függetlenül az emberek, de még a helyhatóság is odaálljon egy ilyen kezdeményezés mögé, az egy ilyen hagyományos munkásfellegvárban bírna különösen jelentőséggel.

Ha már Angyalföld, a Vasas most is a Ferencváros előtt áll, idén is megmarad az előny?

Ez már most megvan, és meg is marad.

Magvasi Adrián, a Jobbik XIII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje, az Alfahír főszerkesztője örömmel vette Schiffer András támogatását, mint elmondta, meggyőződése, a bérunió túlmutat a belpolitikai csatározásokon, minden magyar ember érdeke, világnézettől, politikai hovatartozástól függetlenül.

Bízik benne, hogy Schiffer András példáját mások is követni fogják, a lehetőség mindenki előtt nyitva áll.

„Nemrég levélben fordultam Tóth Józsefhez, a XIII kerület MSZP-s polgármesteréhez, arra kértem őt, hogy támogassa ő is a kezdeményezést. Egyelőre még nem kaptam választ, de remélem, mint a kerület lakóinak vezetője, félre tudja tenni az MSZP kicsinyes hozzáállását, és kész lesz az itt élők érdekében is aláírásával segíteni az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének átültetését a mndennapjainkba"

- fogalmazott lapunknak Magvasi Adrián.