Brüsszel megvizsgálja Orbán pénzkérését

A kormánypropaganda dübörög és az ellenzék támogatását kéri.

A szóvivő a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: az európai szolidaritás nem egy á la carte menü, amelyből az ember kiválaszthatja a számára hasznos részeket, mint a hozzájárulást a határvédelem költségeihez, miközben más elemeket elutasít, például az uniós menekültügyi kvótákat. Korábban Brüsszel pont szolidaritási alapon várta el a magyar kormánytól, hogy vállaljon szerepet a migráció terheinek egyenlő arányú viselésében.

Eközben a kormánypropaganda újabb fokozatra kapcsolt, hogy hosszú időre újabb gumicsontot adjon a közvéleménynek. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel az ellenzéket:

„álljon Magyarország mellé, és támogassa azt a kezdeményezést, hogy az Európai Unió fizesse ki a határvédelemre fordított költségek felét”. Hollik szerint „tegyék félre a pártpolitikai érdekeket, álljanak Magyarország mellé”.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, és ebben azt kérte, hogy az EU fizesse ki Magyarország számára a határvédelem 883 millió eurós (270 milliárd forintos) költségének a felét.