Bulgáriában is elindult az aláírásgyűjtés a bérunióért

A bolgár kormánykoalíció egyik pártja is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Szeptember 1-én, pénteken Gyöngyösi Márton és Mihail Petrov, a Béruniós kezdeményezés bolgár képviselője a bolgár parlamentben bejelentette, hogy Bulgáriában is megkezdődik az aláírásgyűjtés. A nagy sajtóérdeklődés mellett zajló rendezvényen egy újabb bolgár párt is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Dacára annak, hogy a bolgár belpolitika sűrű napirenddel indított szeptember elején, nagy médiaérdeklődés mellett zajlott le az a sajtótájékoztató, melyen Gyöngyösi Márton és Mihail Petrov, a Béruniós kezdeményezés bolgár képviselője bejelentette, hogy Bulgáriában is megkezdődik az aláírásgyűjtés.

Nem várt támogatás

Noha korábban nem jelezte részvételét, közvetlenül a sajtótájékoztató kezdete előtt Volen Sziderov, az ATAKA párt elnöke és parlamenti képviselője a terembe a kamerák előtt gratulált Gyöngyösi Mártonnak és Petrovnak a kezdeményezéshez, bejelentve egyúttal, hogy pártja mindent meg fog tenni a kezdeményezés sikeréért. Sziderov szavainak különleges jelentőséget ad, hogy a bolgár gazdasági minisztert éppen az ATAKA delegálta a koalíciós kormányba.

Elkezdődött az aláírásgyűjtés

Az aláírásgyűjtés megkezdését bejelentő sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton, a kezdeményezés képviselője ismertette a sajtóval a Bérunió főbb célkitűzéseit és a kezdeményezés eddigi sikereit. Gyöngyösi elmondta, hogy a célok eléréséhez politikai és ideológiai különbségeken túllépő összefogás szükséges, melyben mind a politikai, mind a civil szervezetek segítségére számítanak, hangsúlyozva, hogy Európa jövője a tét. Az Európai Uniót szétfeszítő gazdasági különbségek ugyanis nem csak térségünkben jelentenek problémát: nyugaton ugyanígy feszültséget gerjesztenek. A politikus utalt arra, hogy Emmanuel Macron éppen ezért látogatott el nemrég Közép-Európa több államába, köztük Bulgáriába is.

Mihail Petrov, a kezdeményezés bolgár képviselője, egyúttal a VMRO – Bolgár Nemzeti Mozgalom ifjúsági tagozatának elnöke a fiatalok problémáiról beszélt, kiemelve, milyen kárt okoz Bulgáriának az, hogy a fiatalok megélhetés híján elvándorolnak hazájukból.

Julian Angelov, a VMRO első titkára elmondta, hogy Bulgária a demográfiai katasztrófa felé rohan, a bolgár bérek pedig a legalacsonyabbak az Európai Unióban, ez sarkallta pártját, a VMRO-t, hogy csatlakozzon a Bérunió kezdeményezéséhez.

Szultána Petrova, a VMRO női tagozatának elnöke a férfiak és nők bérezése közötti különbségek felszámolásának fontosságát emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy pártja a kormánykoalíció részeként folyamatosan dolgozik azon, hogy Bulgáriában emelkedjenek a bérek.

A sajtótájékoztatót követően a VMRO jelenlévő politikusai aláírták az első íveket, Bulgáriában is útjára indítva a jövő tavaszig tartó béruniós kampányt.