Orbán tudomásul vette az Európai Bíróság döntését

Azonban tovább folytatja a "politikai", de inkább kommunikációs harcot.

A bírósági ítéletet tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassuk a bevándorláspolitikánkat - tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök a kvótaperben hozott bírósági ítéletre azt mondta, hogy tiszteletben tartja az Európai Bíróság döntését, hozzátéve, hogy ettől függetlenül tovább fog munkálkodni azon, hogy az európai szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet.

A miniszterelnök a továbbiakban megismételte Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján tett nyilatkozatát, miszerint "az igazi csata csak most kezdődik". A külügyminiszter szerdán még azt mondta, hogy Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy "a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit", pénteken a miniszterelnök már politikai harcról beszélt, amit azonban csak szeptember 26-áig folytathat, ekkor ugyanis lejár a megtámadott határozat hatálya. 

Szijjártó újabb csatáról beszél, Szlovákia tudomásul veszi a kvótaper ítéletét

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen - reagált a bírósági döntésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban ezzel szemben higgadtabban fogalmazott: Szlovákia tudomásul veszi és áttanulmányozza az ítéletet. A bírósági döntés egyik országot sem kötelezi semmmire sem.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter már szerdán is higgadtabban, a további tárgyalásokra nyitottan fogadta, hogy a bíróság elutasította a magyar és a szlovák kormány által 2015 decemberében benyújtott keresetet.

A Jobbik szerint az élet ismételten igazolta, hogy nekik van igazuk, és az ilyen esetekre "szükséges és kihagyhatatlan az a jogi védelem, amit a legmagasabb szinten, az alaptörvényben kell garantálni", ezért ismét benyújtotta alaptörvény-módosító javaslatát, amit a Fidesz-KDNP már többször leszavazott.

Mindeközben olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a szlovákok azért fogadták ilyen higgadtan az ítéletet, mert Emmanuel Macron két héttel ezelőtti Kelet-Európában tett látogatásán olyan egyezséget ajánlhatott északi szomszédainknak, hogy ha az alakuló kétsebességes Európa magországaihoz kívánnak tartozni, elengedik a kvótakérdést, ami eddig a V4-ek számára fontos belpolitikai és összetartó erő is volt.