A Roszatom fogja használni a pécsi repülőteret?

Az oroszok már Baranyában járnak.

Pécsen járt Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatója – írja a Magyar Nemzet. Az üzletember először Pakson járt, majd a Pécs-Pogány repülőtérre ment. Sajtóértesülések szerint a magyar kormány megállapodhat, vagy már meg is állapodott a Roszatommal arról, hogy a paksi bővítéshez szükséges ipari és magáncélú légi forgalmat ezen a baranyai reptéren bonyolítják le.

A lap információi szerint a kormány megmenti a 7,5 milliárdos hiánnyal küzdő önkormányzatot, cserébe szigorúbb gazdálkodást várnak és gyakorlatilag bevásárolnak a megyeszékhelyen. Ebbe illeszkedhet a Pécs-Pogány repülőteret működtető cég felvásárlása is, amit az üzlet után rögtön bérbe is adhatnak a Roszatomnak.

A reptér ára 2,8 milliárd forint lehet.

Mentőövet dob a kormány?

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy már megszületett a döntés arról, hogy nem hagyják az út szélén a pécsi önkormányzatot, de a csőd nem maradhat politikai következmények nélkül. Könnyen lehet, hogy Péccsel példát akarnak statuálni a válságmenedzselés után.

A kormány akár 17,5 milliárd forintot is hajlandó lehet adni az önkormányzatnak. Kifizetik a 7,5 milliárdos működési hiányt, de a város többségi tulajdonában álló cégektől is átvállalnak 10 milliárd forintnyi adósságcsomagot.

(címlapfotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)