Megérkezett a hála a nyakkendőkötésért: vádemelés a marosvásárhelyi gimnázium igazgatója ellen

Köszönettel Bukarestből.

Az ingyenes divattanácsadásért járó hála ma meg is érkezett Bukarestből:

a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium volt igazgatója, Tamási Zsolt ellen, valamint Maros megye volt főtanfelügyelője, Stefan Somesan ellen.

A DNA honlapján csütörtökön publikált közlemény szerint az ügyészség Stefan Somesant hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsoltot pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel vádolja. Az ügyészség szerint a főtanfelügyelő hatáskörét túllépve bocsátott ki olyan rendeleteket, amelyek a Római Katolikus Gimnázium létrehozását eredményezték. A DNA úgy vélte: mindkét vádlott visszaélt a hivatali hatalmával, amikor annak ellenére lehetővé tették az iskola működését, hogy tudták, a tanintézet nem rendelkezik az Oktatási Minisztérium működési engedélyével.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke, a témában legutóbb megnyilvánuló országgyűlési képviselő portálunk megkeresésére kifejtette:

"A vádemelés egyértelmű jele annak, hogy Románia a korábbi gyakorlatát folytatva továbbra is

koncepciós eljárások megindításával és kirakatperek megrendezésével az őshonos magyar közösség megfélemlítésére törekszik.

Itt az ideje, hogy a korábbi javaslatunk nyomán életre hívott (a kezdeményezés Gaudi-Tamás nevéhez fűződik - a szerk.) Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) a magyar kormány hathatós támogatásával

végre európai szinten is képviselje ezt a kiemelt fontosságú ügyet.

N.Z.

Fotó: MTI/Boda Gergő