Botka ajánlatot tett, ezekkel az érvekkel kosarazták ki a baloldali pártok

Gyorsan reagáltak.

Botka László listás helyeket ajánlott a baloldali ellenzéknek, így vinne be hat pártot is az Országgyűlésbe, az alábbi arányok szerint:

Azt is hozzátette, hogy koalíciós kormányzásra készülnek és ne kapkodják el a válaszadást. Ennek ellenére azonnal reagálták a többiek.

Demokratikus Koalíció

Ahogy eddig, most is Gyurcsány Ferenc áll a középpontban. Botka László nem akarja a volt miniszterelnököt a közös listán látni, de abba beleegyezne, hogy egyéniben elinduljon. A DK tagsága és Gyurcsány viszont ragaszkodnak a listás helyhez.

A párt szerint nincs semmi új Botka ajánlatában, ezért nem is foglalkoznak vele.

LMP

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté szerint olyanokkal nem lehet kormányt váltani, akik 2010 előtt hatalmon voltak, csak új erőkkel hajlandók együttműködni. Jelenleg Gémesi György pártjával tárgyalnak.

Momentum

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós a HVG-nek elmondta, hogy Botka most ugyanazt kínálja, mint Mesterházy Attila 2014-ben, az eredmény ismert.

A fiatal párt már korábban eldöntötte, hogy külön indulnak a választáson.

Együtt

Juhász Péter szerint a szavazóknak lehetőséget kell adni arra, hogy tudjanak a listák közül választani, ezért nem tudja elfogadni az ajánlatot.

Két érdeklődő azért akad

A Liberálisok elnöke, Fodor Gábor azt nyilatkozta, hogy áttanulmányozzák Botka javaslatát, ami megfelelő kiindulási alap lehet ahhoz, hogy elkezdődjön a gondolkodás az ellenzéki oldalon.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke már korábban is elmondta, hogy nem akar Botkával harcolni. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az egyéni körzetekben megállapodjanak, ezért minden tárgyaláson szívesen részt vesznek.