Fideszes baráti körben marad a pekingi magyar nagykövetség

Kedden az Országgyűlés külügyi bizottsága zárt ülésen döntött.

Kedden az Országgyűlés külügyi bizottsága zárt ülésen hozott döntést Kínában, Lettországban, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban működő magyar misszióvezetők személyéről. A Magyar Nemzet úgy tudja: a bizottság 12 tagjából mindössze öten voltak jelen, mások mellett maga a testület elnöke, Németh Zsolt is távol maradt. A lap szerint azonban Pesti Máté személye több szempontból is érdekes választás.

A Magyar Nemzet azt írja, a pekingi pozíció azt követően szabadult fel, hogy kiderült: a 2014-ben kinevezett Szilas Cecília nagykövet gyermeket vár. A lap úgy tudja, hogy a nagykövet asszony a gyermekáldás ellenére megtartotta volna pozícióját, de Orbán Viktor másképp döntött.

Ugyanakkor a Magyar Nemzet hozzáteszi: a leköszönő nagykövet személye mögött komoly politikai tőke állt, a bizalmat jelentős részben édesapjának, Szilas Andrásnak köszönheti. A Heti Válasz korábban az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalhoz köthető Egymásért Alapítványt övező botrány egyik szereplőjeként nevezte meg, a Kínával foglalkozók között azonban üzleti tevékenysége miatt ismert.

A kínai nagykövetség ugyanakkor baráti körben marad.

A Magyar Nemzet parlamenti forrásai szerint Szilas András számos, Kínához kötődő vállalkozásban érdekelt, és milyen meglepő, de kiváló kapcsolatot ápol Pesti Imrével.

A lapnak többen megjegyezték, hogy Pesti Máté kinevezése a Szilas család számára is kedvező alternatíva lehet.

Fotó: pekingikacsa.blog.hu