Beszáll a magyar napenergiabizniszbe Orbán és Erdogan közös barátja

Újabb mutyi készül?

A lap korábban már összeszedte az üzletember és az Orbán család közös bizniszeit, amiben leírják, hogy egyes ügyekben a milliárdos közvetít a magyar és a török kormány között.

Polat legfontosabb üzleti kötődései a kormányhoz és a miniszterelnökhöz:

  • Tiborcz István, a miniszterelnök vejéhez köthető kastélyvásárlások során feltűntek Polat cégei is.
  • Az Eximbank, az isztambuli Magyar Intézet és az isztambuli magyar főkonzulátus is tőle bérelte törökországi irodáját.
  • A külügyminisztérium tulajdonában lévő MNKH több, mint egymilliárd forintot fizetett ki Polatnak, miután az 2015 áprilisában elkezdte üzemeltetni a törökországi magyar kereskedőházakat.

Magyarországon jövő évtől a 0,5 MW feletti teljesítményű üzemeknél a kötelező átvételi rendszer helyét a megújuló támogatási rendszer veszi át.

A török üzletember meglátta az ebben rejlő lehetőséget és DNN Solar Partners Kft. néven alapított céget hazánkban. A Forbes-nak tett nyilatkozata szerint a jelenlegi itthoni napelemállomány négyszeresét szeretné kiépíteni, ami szakemberek szerint az üzlet ember által említett 183 milliárdos összegből nem kivitelezhető, hacsak nem járul hozzá állami támogatás.

Az állami tenderek kiírásával nem lesz nehéz helyzetbe hozni a kormányközeli cégeket, gyanítható, hogy a török üzletember sem marad ki a körből.