Minimax és maxmini stratégiák az ellenzéki oldalon

Mi feszíti szét az ellenzéket?

Szinte minden napra jut egy olyan hír, hogy éppen hol tartanak a baloldali pártok összefogásáról szóló tárgyalások, különösebb eredmény nélkül. Zárug Péter Farkas szerint a stratégiai eltérések okozzák a legnagyobb gondot.

"Az ellenzék pártjait az feszíti, hogy más-más stratégiával állnak a '18-as választáshoz. Maxmini stratégia a kormányváltás, minimax a parlamentbe jutás."

Az MSZP és a Jobbik a váltópárti helyért küzdenek egymással, ezért egyértelműen maxmini stratégiát hirdettek. Ezzel szemben a DK, az LMP és az Együtt a minimax tervet dolgozta ki, aminek az a célja, hogy legyen helyük az új Országgyűlésben.

A minimax nem egy mesecsatorna?

Az is, de most másról van szó. Ez esetben azt a döntési szabályt kell alatta érteni, ami szerint azt a lehetőséget kell választani, ami minimalizálja a maximális veszteséget. Meg is fordíthatjuk: a minimális nyereség maximalizálása a cél.

Zárug szerint az MSZP belső vitái arról szólnak, hogy párton belül van egy csoport, akik elengednék a 2018-as választásokat és inkább letisztítanák a baloldalt, hogy aztán 2022-re viaskodás nélkül újradefiniálhassák a centrumtól balra található politikai teret. Például a Momentumnak ez lehet a stratégiája.

"A kormányváltás mondásának politikai kényszere és a belső, gyakran ésszerűbb stratégiák követése összeütközik és részben önérdekek miatt összeegyeztethetetlenné válnak, vagy már azzá is váltak"

- zárta gondolait lapunknak a politológus.