2017. 10. 11. 13:19
MTI nyomán

Az MSZP kiszállt a magyar ellenzékből, nem harcol tovább a Fidesz ellen

Az MSZP kampányt és gyűléseket is tartani fog, de a választásokig nem kezdeményez a parlamentben vitanapot, nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz (Ab) sem - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Ezzel pedig gyakorlatilag kiszálltak a magyar politikából, merthogy innentől kezdve a pártnak még annyi funkciója sem lesz, mint eddig volt.

És ez még akkor is így van, ha Tóth Bertalan azt mondta, az MSZP legfontosabb célja, hogy a Fideszt leváltsa 2018-ban.

Hiszen hiába mond ilyet, ha közben azt is kijelentette, hogy a parlamenti műfajokon - napirend előtti felszólalásokon, interpellációkon, azonnali kérdéseken – és gyűléseken túl más parlamenti eszközzel nem kíván élni az MSZP-frakció.

A kifogásokat ismertetve megtudhattuk, hogy innentől kezdve azért nem fordulnak az Ab-hez, mert 2015 tavasza óta 14 beadványt nyújtottak be, de egyikben sem született döntés. Nem fordulnak a köztársasági elnökhöz sem, mert Áder János "a Fidesz szolgája". Ezeken túl az MSZP az országgyűlési választásokig nem kíván parlamenti vitanapot sem kezdeményezni, mert a Fidesz nem vitatkozik velük. Ötpárti egyeztetéseken sem kívánnak részt venni sem kormánypárt által kezdeményezetteken, sem olyanokon, amiket az ellenzék hívott össze. Előbbit színjátéknak, utóbbit pótcselekvésnek tartják.

Tehát egyszerűen nem csinálnak semmit, amivel az Orbán-kormány ellen lépnének fel.