Válsághelyzetre hivatkozva kerülték meg a közbeszerzéseket

Követhetetlenné váltak a költések.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal kabinetminiszter hétfőn adott át a rendőrségnek 387 új Mercedes buszt, Volkswagen Caddy-t és Suzuki Vitarát, amik megtöltötték a Hősök terét.

Orbán beszédében elmondta, hogy a következő évben teljesen szeretnék kicserélni a rendőrség gépjárműparkját, aminek megújítására már idén is több mint 15 milliárdot költöttek.

A 24.hu utánajárt, hogy a gépjárműbeszerzést milyen közbeszerzés előzte meg. Kiderült, hogy semmilyen, ugyanis a rendőrség elmondása szerint

"A rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló 316/2015. (X. 30.) Korm. rendelet alapján folytatta le a beszerzési eljárást."

E szerint a rendelet szerint a migrációval kapcsolatos beruházásoknál, beszerzéseknél nem kell alkalmazniuk a közbeszerzési törvényt.

Megelégedhetnek egy ajánlattal, ha a beszerzés tárgyáról a műszaki-technikai sajátosságai, a nemzetbiztonsági érdek fokozott védelme, a kizárólagos jogok védelme miatt kimondják, hogy csak egy meghatározott gazdasági szereplőtől szerezhető be.

A lap kitér arra is, hogy a számlán, amit Orbán Viktor az Európai Unióhoz kívánt benyújtani a határ védelme miatt 270 milliárd forintos kiadás szerepelt. Ebből 100 milliárd jutott a rendőrségnek. Ezek szerint azt már tudjuk, hogy ebből 15 milliárd jutott a gépjárműállományra (ekkora összegből megközelítőleg 1000-1500 jármű szerezhető be), de a pontos költéseket nem lehet nyomon követni, hiszen a válsághelyzet miatt elmaradtak az átláthatóságot is szolgáló közbeszerzések.