Orbán és Pharaon kontakt emberétől bérelte a külügy a jordániai nagykövetséget

Hogy-hogy nem. 

A bizniszre Demeter Márta érdeklődése nyomán derült fény. Az MSZP-ből az LMP-be nemrég átült képviselő kérdésére válaszolva a Külügyminisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a jordániai üzletembertől még a balliberális kormány kezdte el bérelni az ammáni nagykövetség épületét. A szerződés 2013 áprilisáig élt. A bérleti díj 2003-ban évi 50 ezer dollárról indult, majd 2007-ben 80 ezerre emelkedett. Az utolsó négy hónapban 

havi 6666 dollárt fizettek az ingatlan használatért, 

ami arányosan nagyjából megegyezik a 80 ezres évi összeggel. 

Zaid Naffa a nyolcvanas évek eleje óta él Magyarországon, és hosszú évek óta remek kapcsolatokat ápol a mindenkori hatalommal. Országos hírnévre mégis csak nemrégiben tett szert, amikor kiderült, hogy

az ő vacsoráján találkozott első alkalommal Orbán Viktor és Pharaon. 

Az Index októberben megírta, hogy az azóta állítólag elhunyt, az FBI által terrorvádak miatt körözött szaúdi üzletember Naffán keresztül próbált magyar állampolgárságot igényelni. Rajta még nyolc külföldi próbálkozott - mindannyian ugyanarra a Béla király úti címre voltak bejelentkezve, ahol Naffa is lakik. Az ügy külön pikantériája, hogy a dúsgazdag Pharaon nem mellékelt jövedelemigazolást beadványához, hanem azt állította:

hazánkban Naffa tartja el. 

Ez már a magyar hatóságoknak is szemet szúrt, és vizsgálatot indítottak Naffa ellen - aki egyébként Jordánia tiszteletbeli konzulja hazánkban. Az üzletemberről végül megállapították, hogy 

nemzetbiztonsági kockázatok merülnek fel vele kapcsolatban.  

Pharaon esetében egyébként ilyen kockázatot sem a TEK, sem pedig a rendőrség nem vélt felfedezni, noha az Interpol és FBI is körözte.

Megbukott a terrorátvilágításon Orbán kedvenc arab üzletembere

Még mindig tartogat meglepetéseket a Pharaon-ügy. Mint arról már beszámoltunk, Pharaon vízumkérvényének beadása előtt Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja jelezte a külügynek, hogy egy fontos befektető szeretne az országba jönni, majd az ő díszvacsoráján találkozott Orbán Viktor az FBI és az Interpol által körözött szaúdi milliárdossal.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) azonban rejtélyes módon Pharaon átvilágításának a felfüggesztését kérte, először 2016 szeptemberéig, majd decemberéig.

Pharaon, bár szerette volna, végül nem kapta meg a magyar állampolgárságot. Áder János köztársasági elnök 2016. december 16-án elutasította a kérelmét, az üzletembernek ugyanis nem volt meg a nyolc évnyi tartózkodása Magyarországon.
Naffa egyébként - bár a 2010 előtti kormánnyal is jó kapcsolatai voltak - igazán a Fidesz hatalomra kerülése után került be a pixisbe. 2014-ben testvérét, Oszamát

úgy nevezték ki nagykövetne az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy korábban az égvilágon semmilyen diplomáciai tapasztalata nem volt. 

2016-ban Zaid Naffát kétszer is lefotózták, amint Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal és a körözött Ghaith Pharaon jordán ügyvédjével kávézik a Greshem palota teraszán.

Pharaon jordán ügyvédje tulajdonos és ügyvezető volt az arab üzletember összes cégében, és milyen érdekes, hogy ezeknek a székhelye tavaly októberig Zaid Naffa Béla király úti rezidenciáján volt.

Az egyik Pharaon-cég vette meg Tiborcz István érdekeltségétől a Postabank egykori székházát a József Nádor téren, egy másik Pharaon-cég pedig Orbán Viktor szomszédjában vásárolt házat és telket.

MTI/Kollányi Péter