Az alkalmazottak nélkül működő bankfiókról jut eszembe, Ön örülne annak, ha nem lenne világítás a gyárakban?

Ez ám a kérdés! Nem úszhatjuk meg!

Ez most onnan jutott eszembe, hogy láttam a Takarék Smart Pointra keresztelt létesítményt bemutató videót. (Ez a sztori magyarországi, Alcsútdobozon ismerhető meg a projekt - és nem Mészáros Lőrinc csinálta, legalábbis remélem, de ha igen, ezt akkor is elnézzük neki).

Szóval, az alkalmazottak nélkül működő kirendeltség nemcsak abban különleges, hogy teljesen automatizált, hanem abban is, hogy sokkal komplexebb szolgáltatásokat nyújt, mint egy bankfiók.

Pénzt utalhatunk át, vagy vehetünk fel, de még postai szolgáltatásokat is lebonyolíthatunk - sőt, elektromos autó és telefon töltésére alkalmas napelemes pad, nagy felületű élőmohafal is rendelkezésünkre áll; az utóbbi a levegőt tisztítja a bankfiókban.

Nem lesznek távolságok

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója elmondta, a Takarék Csoport innovációi, fejlesztései azt célozzák, hogy a magyar lakosok számára elérhetővé váljanak a magas színvonalú banki szolgáltatások, függetlenül attól, hogy az ügyfelek nagy városokban vagy kisebb vidéki településeken élnek. Hozzátette, hogy az automatizált bankfiók a technológiai fejlesztések iránt fogékony rétegeknek teszi kényelmesebbé a bankolást.

Ez szerintem tök menő!

De persze, ilyenkor felvetődhet a kérdés, mi lesz azokkal a kedves, mosolygós hölgyekkel, akik jó esetben egy normál bankfiókban ránk köszönnének?

És mi lesz azokkal a taxisokkal, akiknek a helyét átveszik az önjáró járművek? Mi lesz azokkal a gyári munkásokkal, akik a lehangoló, kizsigerelő gyártósor melletti munkájukat veszítik el a robotkezek miatt? Mi lesz a takarítónőkkel? A kertészekkel?

A válaszhoz nyilván ki kell szakadni a kormányzat által elénk állított, vizionált "munkaalapú társadalom" világképéből. 

Nincs más választásunk, a társadalmunkat a (digitális) tudás alapján kell (újjá)szervezni, amiben persze benne van a kockázat - mint ahogy azt e-egészségügyi rendszer kapcsán is láthatjuk - , de ha ebben a folyamatban is lemaradunk, akkor félő, hogy végül egy robot fogja ránk kapcsolni a villanyt, és nem pedig fordítva.

Szóval, kiszabadítjuk a bankfiókokból a dolgozókat?