Tőlük már nem kell félnie Szijjártó Péternek
2017. 11. 21. 12:29

Szijjártó Péter megértette a népirtás lényegét: állítsuk meg a bevándorlókat!

Miközben szabályos népirtás zajlik Mianmarban, Szijjártó Péter magyar külügyér is kis híján együtt érzett az áldozatokkal, illetve a túlélőkkel. Bár erről nem beszélt, sokkal inkább azért aggódott, hogy az ázsiai országból eljönnek a menekültek egészen Magyarországig.

Mianmar súlyos kihívásokkal néz szembe, és ha nem tud rajtuk úrrá lenni, akkor több százezres migrációs hullám indulhat el, amely nem fog megállni Bangladesben vagy a környező országokban, hanem nagyrészt Európába fog irányulni - mondta el Najpjidoból a mianmari hivatalos látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter kedden telefonon az MTI-nek.

"Európának és benne Magyarországnak az a biztonsági érdeke, hogy Mianmarból ne induljon ki ilyen több százezres migrációs hullám. Ezért Magyarország támogatja Mianmart erőfeszítéseiben, hogy úrrá legyen a jelenlegi helyzeten"

- húzta alá Szijjártó, aki kifejtette, hogy Magyarország támogatja Mianmart a demokratikus intézményrendszer maradéktalan kiépítéséhez szükséges reformokban és az ország gazdaságának stabilizálásában, hogy megszűnjenek a migrációt kiváltó politikai és gazdasági okok.

Az nem derült ki, hogy

a Magyarország által felajánlott kedvezményes hitel hogyan fogja megállítani a mianmari hadsereg katonáit például abban, hogy ne gyilkoljanak civileket, férfiakat, nőket és gyerekeket. 

Így menekül Mianmarból félmillió rohingya

A rohingyákat a világ legüldözöttebb népcsoportjaként tartják számon. 1,1 millióan élnek folyamatosan konfliktusban a buddhista lakossággal Mianmar keleti részén, Rakhine államban. Az állam illegális bevándorlóként, hontalanként kezeli a népcsoportot és megtagadja tőlük az állampolgárságot.A konfliktus augusztus 25-én éleződött ki, mikor a rohingya militánsok rátámadtak a kormányerőkre, akik válaszként a buddhista milíciával közösen tisztogatásba kezdtek.

Mianmarból több mint félmillió rohingya menekült el augusztus óta, miután a hadsereg rohingya szélsőségesek összehangolt támadását követően "tisztogató" műveletet indított a lázadók ellen. A beszámolók iszonyatos kegyetlenséggel elkövetett rémtettekről szólnak, tömeges kivégzésekről, lefejezésekről, felgyújtott falvakról.

A muszlim rohingyákat a buddhista többségű Mianmar bangladesi illegális bevándorlónak tekinti, és állampolgárságuk sincs.

Mindez nem gátolta meg a magyar külügyminisztert abban, hogy leszögezze:

"Magyarország támogatja Mianmart a nemzetközi szervezetekben is."

Ez egyébként meglehetősen heroikus vállalás, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsa a népirtás miatt

éppen két héttel ezelőtt ítélte el egyhangúlag az országot.

Magyarország tehát egy olyan rezsimet biztosított támogatásáról a nemzetközi fórumokon, amelyet ritka kivételként ugyanúgy elítél az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei, valamint Kína és Oroszország is.