Lebukott kommunista vamzerral gyújt adventi gyertyát Orbán felesége

Belefér. 

Advent első vasárnapján elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtő akciója, amelynek bevételéből egész évben segítik a rászorulókat. Ez, mint minden évben, idén is nagyszerű dolog. Csakhogy követték azt a hagyományt, hogy az adventi gyertyát Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, illetve Lehel László elnök-igazgató gyújtotta meg.

Utóbbiról viszont ebben az esztendőben derült ki: 1989 előtt besúgó volt, és még pár évvel ezelőtt is feljelentett egy magyar újságírót Észak-Koreában. 

Lehelről áprilisban írta meg a Magyar Nemzet, hogy "Filozófus" néven 1983-tól „az evangélikus egyházi reakció tevékenységéről" jelentett a kommunista állambiztonsági szerveknek. 

Pedig a szervezet vezetője valószínűleg mindent megtett, hogy ne bukjon le. Az evangélikus egyház ügynökeit feltáró belső bizottságnak még 2014-ben megüzente: úgysem találnak róla semmit. Ami majdnem így is lett, ám neve mások jelentéseiben is felbukkant. 

Például kiderült, hogy már 1975-ben azt írták róla:

„politikailag érett" és "számítani lehet rá.”

Márpedig, akit a III/III "politikailag érettnek" tartott, arról nyilvánvalóan azt feltételezték, hogy hajlandó velük együttműködni. És ebben nem is tévedtek. 

A történetben az igazán ijesztő egyébként az volt, hogy a jelek szerint Lehel nem hagyott fel a vamzerkedéssel 1989-ben. Lukács Csaba, a Magyar nemzet újságírója, aki több segélyszervezetben is dolgozik, 2013-ban Észak-Koreában járt, ahol egy helyi minisztériumi kísérője elmondta neki, hogy egy magyar feljelentő levelet írt róla.

Lukács látta, hogy a levelet Lehel írta alá.

A szervezet elnöke Lukács állítása szerint arról panaszkodott, hogy

"az egyik magyar szeretetszolgálat visszaél a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vendégszeretetével, mert segélymunkásnak álcázott újságírót csempész be oda."

A sztálinista rezsimben ennél jóval kevesebbért is börtönöztek külföldieket, a kémkedést pedig halállal is büntethetik. 

Lehel lebukása után Kósa Lajos, a Fidesz akkori frakcióvezetője azt mondta, az ügy "nem perdöntő", mivel a segélyszervezet nem politikai és nem is nemzetbiztonsági szempontból jelentős munkát végez. A politikus azt sem tartotta kínosnak, hogy a leleplezett besúgó remek kapcsilatot ápol a kormánnyal és a miniszterelnök feleségével is. 

A jelek szerint Lévai Anikó most sem tartja kellemetlennek az egykori ügynök társaságát. 

Maga lehel László egyébként érezhette a helyzet tarthatatlanságát, mert múltjának nyilvánosságra kerülését követően lemondott, ám nyáron a szervezet közgyűlése visszahívta őt. 

A Jobbik keddi közleményében elítélte az egykori ügynökkel közös pózolást. 

"Amíg a Fidesz a tenyerén hordozza az ügynököket, a Jobbik 2018-tól nyilvánossá fogja tenni a jelenleg titkosított aktákat, s közhivatali tisztségeket sem vállalhatnak majd a diktatúra működtetői, kiszolgálói. Jövőre fordulhat a kocka, a kormányzati védelem, az előjogok, az erkölcsi megbecsülés az áldozatokat fogja megilletni, nem pedig az állampárti rendszer működtetőit, a besúgókat, tmb-ket, ügynököket."

- írja a párt.