Döbbenetes számok: alig van foga a magyarnak

Itt már csak egy célzott kormányzati beavatkozás segíthet.

Varga-Damm Andrea a fogatlanságról, mint egészségügyi jelenségről azt mondta, hogy olyan másodlagos betegségekhez vezet, melyek a társadalombiztosítást is szükségtelenül terhelik, ráadásul negatívan hatnak a személyiségre, a pszichés állapotra is.

Az arányokról pedig megdöbbentő adatokat közölt:

  • Egy átlag magyar ember szájából 10 fog hiányzik, 4 pótolt, és csak 10 egészséges fog maradt. Ez az egyik legrosszabb arány az Unióban.
  • A 65 év felettiek 26 százaléka teljesen fogatlan.
  • De már a 45 év felettiek 64 százaléka sem rendelkezik egyetlen természetes foggal sem.
  • A teljesen fogatlanok csak 38 százaléka 75 év feletti.
  • A legnagyobb romlást viszont a 35 és 44 év közötti korosztály hozta, itt hatszor (!) több lett fogatlanok száma, mint korábban volt.
  • Csak minden ötödik magyarnak van meg az összes foga.

Ez olyan katasztrofális állapot, ami már az általános társadalombiztosítási rendszerrel nem helyrehozható, ehhez kormányprogram kell – jelentette ki a jobbikos politikus, kiemelve, hogy a 18 és 62 év közötti felnőttek 75 százalékának nem finanszírozza a TB a fogpótló és fogmegtartó beavatkozásokat.

Közölte: a Jobbik leendő kormányprogramja, ami mindenkinél elvégezné a szükséges fogpótlást, a teljes szakmát egy szakértői csoportba vonná, de a helyzet súlyosságát mutatja, hogy még így is legalább tíz év kellene a program elvégzéséhez.

Varga-Damm Andrea többek között felvetette a lehetőségét annak is, hogy önkéntes alapú biztosítási rendszert indítanának a fogpótlásokra. Azt mondta, a mostani kormánynál nem látnak komplex programot a fogatlanság leküzdésére, pedig ez az egész társadalmat negatív módon érinti.