Hiába tárta fel a sajtó a szabálytalanságokat, az ügyészség nem nyomoz a letelepedési kötvények ügyében

Elutasították a feljelentéseket is.

 

A lap a Transparency International Magyarországgal közösen nyert adatigénylési pert és kapta meg a részletes dokumenetumokat az üggyel kapcsolatban. Mint írták, az iratok áttekintése során számtalan szabálytalanságot találtak, végső soron egyetlen vállalkozás esetében sem volt hibamentes az engedélyeztetési procedúra.

"A bizottság kisebbségben lévő, ellenzéki tagjai semmit nem tudhattak a háttérben zajló folyamatokról, a testületi ügyintézést igénylő kérvények egy részéről a testület elnöke vagy valamelyik ügyintéző – a bizottságot kizárva – önkényesen dönthetett, illetve elhallgatta az ügyet a testület elől" - írták.

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője írásbeli kérdésben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy megtudja, indítottak-e eljárást a bizottság szabálytalanságai miatt.

Polt válaszában azt írta, az ügyészség nem indított eljárást, mert a „nyomozás elrendelésére feljelentés, vagy az ügyésznek, illetőleg a nyomozó hatóságnak hivatali hatáskörében, valamint a nyomozó hatóság tagjának hivatali minőségében tudomására jutott adatok alapján kerülhet sor”, egy újságcikk pedig nem tekinthető ilyen adatnak. 

Polt elárulta: a „letelepedési kötvényprogrammal más szempontból összefüggő, hanyag, illetve hűtlen kezelés, költségvetési csalás, továbbá csalás miatt tett feljelentések is érkeztek az ügyészi szervekhez, de a döntően újságcikkekre alapított feljelentéseket a hatóságok elutasították”.