A NATO cáfolja a magyar kormányt

Diplomatikus.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétvégén nyilatkozta, hogy az Orbán-kormány egy NATO-kötelezettség miatt kér terrorvédelmi tervet az iskoláktól és óvodáktól. A Népszava most azt írja, hogy ezt a NATO brüsszeli központja diplomatikusan cáfolta.

Terrortámadásra kell készülniük az óvodáknak és az iskoláknak is

Az abcug.hu írta meg először, fél évet kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Erről december végén értesítette az igazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az iskoláknak küldött levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy "esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre".

A lap megkereste a szövetséget az üggyel kapcsolatban, akik így válaszoltak:

„A NATO tagállamok eltökélték, hogy megerősítsék az ellenálló képességüket a fegyveres támadásokkal szemben, a szövetség azonban csak tanácsokat ad és minimum elvárásokat fogalmaz meg a tagjai felé, továbbá fórumot biztosít a tapasztalatcserére.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a NATO Válságreagálási Rendszere írja elő, hogy felkészítsék a lakosságot a potenciális krízishelyzetekre, ezt a magyarországi honvédelmi törvény is tartalmazza. Ennek következtében valamennyi állami intézmény rendelkezik Honvédelmi Intézkedési Tervvel, a folyamat most éri el az oktatás területét.

(fotó: német katonák NATO-misszión)