Magáncégek húznak le milliárdokat az autósokról a parkolásért - ennek vetne véget a Jobbik

A párt felülvizsgálná az autóstársadalmat érintő indokolatlan sarcot.

A politikus elmondta: a Jobbik megvizsgálná a sok esetben több milliárdos hasznot realizáló parkolási társaságok működését. A párt hosszú távon azt szeretné elérni, hogy az érintett cégek önkormányzati vagy állami felügyelet alatt álljanak, illetve önkormányzati vagy állami tulajdonba kerüljenek. A képviselő szerint ennek a több lépcsős tervnek a megvalósítása azért szükséges, mert értelmetlen, hogy magáncégek milliárdos hasznot húzzanak úgy, hogy a helyi önkormányzat kasszájába csak minimális összeget fizetnek be.

Z. Kárpát a hatékonytalanság állatorvosi lovának nevezte a jelenlegi parkolási rendszert, hiszen a cégek gyakorlatilag nem létező szolgáltatásokért kérnek pénzt. A Jobbik felülvizsgálná a parkolási rendszert, és adott esetben megszüntetné a fizetős parkolást ott, ahol semmilyen szolgáltatás nem jár a befizetett díjért cserébe.

Kivételt csak akkor tennének, ha a pénzért szolgáltatások is járnak, illetve a fizetés parkolásnak az adott területen forgalomszabályozó szerepe van. Z. Kárpát elmondta: jó dolog, ha az embereket a tömegközlekedés igénybe vételére ösztönzik, de erre motivátorokkal kell hatni, nem ész nélküli sarcolással.

A Jobbik érthetetlennek tartja azt is, hogy iskolák, állami intézmények, közintézmények vagy egészségügyi intézmények környékén fizetni kelljen a parkolásért, hiszen aki közszolgáltatást vesz igénybe, nem kell extra sarccal sújtani.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: