Ezt nem fogja olvasni az ön adójából fenntartott Fidesz-médiában: top 10-ben hazánk, már ami a fogyást illeti

És nem, nem a testsúlyra gondolunk.

Befért a top 10-be hazánk, vagyis a tíz leggyorsabban fogyó ország között vagyunk -  írja a Quartz egy ENSZ jelentés alapján. A listában csak Kelet- és Közép-Európai ország van, vagyis egyáltalán nem magyar sajátosságról van szó.

Mindegyik országban legalább 15 százalékkal csökkenhet a népesség 2050-ig.

A top 10:

1. Bulgária
2. Lettország
3. Moldova
4. Ukrajna
5. Horvátország
6. Litvánia
7. Románia
8. Szerbia
9. Lengyelország
10. Magyarország

Az élen álló Bulgária most 7,08 milliós népessége 2050-re 5,42-re csökkenhet, ez 23 százalékos fogyás. Magyarországon 8,28 millióan élnek majd 2050-ben az előrejelzés szerint.

Tomas Sobotka, a Wittgenstein Centre kutatója szerint a három fő ok a csökkenő születésszám,  kivándorlás és a magas halálozási arány.

"A drámai népességfogyás megállítása a Jobbik első számú feladata lesz"

A Jobbik évek óta figyelmeztet arra, hogy Magyarország legkomolyabb problémája a drámai mértékű népességfogyás - áll a párt szerdai közleményében. Ezt most az ENSZ jelentése is megállapította hazánkra és a Kelet-európai térség országaira nézve egyaránt. 

A párt szerint annak érdekében, hogy a brutális tendencián változtatni lehessen, elengedhetetlennek tartják a kényszerű kivándorlási spirál lassítását, valamint egy olyan otthonteremtési program kimunkálását, amely széles tömegek számára teszi lehetővé a szülőföldön való boldogulást. Mint írják, ezeket a célokat szolgálja a béruniós európai polgári kezdeményezés is, amely az EU tagállamokban fennálló igazságtalan bérkülönbségeket csökkentené a fokozatosan, ha már az árunió lényegében megvalósult.  

"Sajnálatos módon a kormány még csak vitatkozni sem hajlandó a népességfogyás okairól, a bérlakás-programmal kapcsolatos felvetéseinkre nem reagál, a fizetések felzárkóztatása nem érdekli, mert a rabszolgabéreken alapuló gazdaságpolitikában bízik, a kivándorlás veszélyének pedig a létezését is megkérdőjelezi"

- áll Z. Kárpát Dániel közleményében.