Meg el sem kezdődött Paks II. építése, de már előtörlesztünk

Fergeteges biznisz: egy kapavágás sem történt még, de már törlesztünk.

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak, aki szerint az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon "szükségszerű, hiszen biztonsági védőhálót nyújt a projekthez".

A lap keddi számában a miniszter elmondta, a kormány döntése alapján él Magyarország az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forint).
   
Hangsúlyozta, a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a "magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg."
    
Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2014-ben kötött magyar-orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el.
    
A miniszter elmondta, a hitelszerződés szerint a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül. Tájékoztatása szerint hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a magyar szándékról, a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg.

A beruházás becsült költsége körülbelül 12 milliárd euró, vagyis 2014-es árfolyamon nézve körülbelül 3700-3800 milliárd forint. A projekt 80 százalékát, 10 milliárd eurót Oroszország hitelezi 30 éves futamidőre.

A Jobbik felülvizsgálná Paks II. titkosított szerződéseit

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott: túlzott cinizmusnak tartják a kormány tagjainak azon kijelentéseit, melyek szerint a paksi bővítés a következő parlamenti választásoktól függetlenül már mindenképpen megtörténik.Leszögezte:a Jobbik mindaddig támogatta a beruházást, amíg a titkosított szerződések nem vetettek fel nemzetbiztonsági és gazdasági kockázatokat.