Újabb átverés? A rezsicsökkentés nélkül még olcsóbb lehetett volna a gáz

Hiába virít a bújtatott fideszes propaganda minden számlán arról, hogy a rezsicsökkentés milyen megtakarítást jelentett a lakosságnak, ha valójában egyáltalán nem biztos, hogy igazak a számok.

Az állami MVM gáznagykereskedő egyik cégétől, a Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK) a szocialista Tóth Bertalan több éves pereskedés után megszerezte azokat a számlákat, melyeket annyira titkolni próbáltak, hogy a kiadásukról szóló pert egészen a Kúriáig vitték.

A képviselő szerint ezekből kiderült, hogy valójában nem nyert, hanem vesztett a lakosság a rezsicsökkentés hatósági gázáraival. Az Index szerint a politikus a gázimportról szóló adatokból arra következtet, hogy a lecsökkent olajárak miatt már 2013-14 óta ráfizet a lakosság a hatósági árszabásra, és ez azt jelenti, hogy

2013 és 2017 között egy háztartás átlagosan akár 70 ezer forintot spórolhatott volna akkor, ha az állam engedte volna igazodni az árakat a lecsökkent beszerzési árakhoz. De nem engedte, mert ugye rezsicsökkentés van, fix árakkal.

Azt, hogy a rezsicsökkentett hatósági áraknál jelenleg kedvezőbb árakat kaphatnának a fogyasztók, az is mutathatja, hogy az E.ON az átlag feletti fogyasztóknak nemrégen alacsonyabb díjaszabást kínált fel, mint amit az állami, nagyon olcsónak mondott NKM Földgázszolgáltató Zrt. rezsicég tett.

Németh Szilárd rezsibiztos erre való reagálásként természetesen hozta az 1.0-ás szintű választ: miután idegen érdekek kiszolgálóinak állította be a multicéget, burkoltan még meg is fenyegette azért, mert jobb árakat kínáltak a lakosságnak, mint az állami cég, tehát ők.

Látható, hogy a lakossági terhek csökkentése mennyire valós szándék, vagy mennyire egyszerű és hamis Fidesz-propaganda.