Szakértő: átgondolt, modern, néppárti programot adott a Jobbik

Ha csak a fele sikerülne, az ország akkor sem ismerne magára.

Csak néhány ízelítő:

  • elszámoltatás, a korrupcióellenes ügyészség felállítása
  • a határkerítés meghagyása, a határőrség visszaállítása
  • bérunió, hogy nyugatiakhoz felzárkózhassanak a magyar fizetések
  • stratégiai szövetség a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokkal, hogy az állam jó partner legyen
  • a fiatalok kivándorlásának megállítása egy történelmi mértékű bérlakásépítési-programmal
  • a devizahitelesek megmentése a felvételkori árfolyamon történő forintosítással
  • a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásának lehetősége
  • a nyugdíjak magyar indexálása, a nyugdíjaskosár és az árak emelkedése szerint
  • a várólisták csökkentése, a kórházak és szakrendelők felszerelése
  • a háziorvosi alapellátás megmentése egy magasabb praxisfinanszírozással
  • 21. századi oktatáspolitika, modern eszközökkel modern tananyag oktatása
  • arányos választási rendszer kiépítése
  • elszámoltatott és állami kézbe adott végrehajtói rendszer
  • politikusi vagyonelkobzás a korrupcióból származó pénzekre
  • kötelező vagyonosodási vizsgálat a képviselőknek minden ciklus elején és végén
  • az ügynöklisták feltárása
  • állami kártérítés a bűncselekmények áldozatainak
  • 5-10 év a szándékos állatkínzásért, a gyepmesteri telepeket állatvédők felügyelnék
  • a szelektív hulladékgyűjtésre és a megújuló energiára való támaszkodás amellett, hogy teljesen felülvizsgálnák Paks2-t
  • a 24 órás autópályamatrica bevezetése

A Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel szlogen alatt készült 67 oldalas választási program komplex áttekintést nyújt egy leendő Jobbik-kormány működéséről, fókuszba állítva a jogállamiság visszaállítását, az egészségügy és az oktatás érdemi fejlesztését, a határvédelmet és az elszámoltatást, ugyanakkor figyelmet fordítottak arra, hogy gyakorlatilag bármilyen közérdeklődésre számottevő témát kidolgozzanak, az e-sportoktól egészen az állatvédelemig.

A PROGRAM IDE KATTINTVA LETÖLTHETŐ

Érdemes hangsúlyoznunk, hogy a releváns pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP nem rendelkezik programmal, már 4 évvel ezelőtt is csupán a „folytatjuk” ígéretét kínálta a választóknak - nyilatkozta az Alfahírnek Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője, hozzátéve: Az már a problémafelvetésekből is kiderül, hogy a Jobbik programja keresetorientált program, vagyis olyan témákat, problémákat tárgyal, amelyekre valódi társadalmi igény mutatkozik -fogalmazott.

Visszaállna a jogrendszer

„A felálló Jobbik-kormány legelső lépései között fog szerepelni Magyarország visszavezetése a demokratikus fejlődés útjára, ahol nem képzelhető el olyan intézmény vagy személy, amely, vagy aki kontroll és a felelősségre vonás lehetősége nélkül tevékenykedhet.” – olvasható „közjogi rendszerváltásról” szóló fejezetben, ami rögtön a program legelején kapott helyet. Ebben kitértek arra az ellenzék által gyakran hangoztatott problémára, hogy a Fidesz a választási rendszert önkényesen magára szabta, tovább szilárdítva hatalmát. Mint írják, a Jobbik elkötelezett amellett, hogy a következő országgyűlésnek egy arányosabb, a választópolgárok akaratát sokkal jobban tükröző választási törvényt kell elfogadnia. Az új rendszer kidolgozása során ők a német modellt vennék alapul,

„hiszen nem tartható fenn, hogy a választáson megjelent szavazók kevesebb mint felének támogatásával kétharmados többséget lehessen szerezni.”

A választókerületi határok felülvizsgálatán túl bevezetnék az interneten történő szavazást, a levélvoksokat pedig regisztrációhoz kötnék, hogy ne történhessenek visszaélések. Bővítenék a népszavazásra bocsátható kérdésköröket, átalakítanák az érvényességi feltételeket, a köztársasági elnököt pedig közvetlenül választatnák meg az emberekkel. Az Alkotmánybíróságnak visszaadnák elvett hatásköreit, a bíróságokat kivonnák a politikai befolyásoltság alól, és emiatt az ügyészséget is átvilágítanák. Végső soron pedig kizárólag a parlament felügyelete alá helyezve felállítanák a Korrupcióellenes Ügyészséget, ami a román példából kiindulva számos korrupt politikus elszámoltatásában játszott szerepet.

A sokat bírált végrehajtói rendszert teljesen állami kézbe vennék, azt pedig

büntetőjogi következményekkel illetnék, ha valaki a meghívás ellenére sem nem jelenik meg egy parlamenti vizsgálóbizottság ülésén.

Jelenleg ez többnyire úgy zajlik, hogy a meghallgatásra behívott politikus egyszerűen nem megy el, és ennek semmilyen következménye nincs.

A Jobbik be fogja vezetni a kötelező vagyonelkobzást, ha egy politikus nem tudja bizonyítani vagyona legális eredetét, valamint kötelező vagyonosodási vizsgálatot vezetnek be minden ciklus elején és végén a képviselőkkel szemben.

Ennek érdekében eltörölnék a korrupciós ügyek elévülési idejét, a külföldre menekített pénzek felderítéséhez pedig a titkosszolgálatokat is bevetnék. Lusztrációs törvényt is bevezetnének: a program szerint nemzetközi példák támasztják alá ennek szükségességét, mivel a kiszámítható, befolyásoktól mentes közélet megvalósulása mindannyiunk érdeke.

Az ügynöklisták teljes nyilvánosságra hozatala, az indokolatlan titkosítások feloldása megkerülhetetlen, s főleg a lengyel minta alapján kivitelezhető – áll a programban.

A legsúlyosabb, életellenes bűncselekmények esetén megfontolnák a büntethetőségi korhatár 12 évre csökkentését, az áldozatoknak pedig állami kártérítési alapot hoznának létre, hiszen az állam volt az, ami nem tudta garantálni a biztonságukat.

Átlépés a XXI. századba

A programban szerepel, hogy stratégiai szövetséget kötnének a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásokkal egy Megújuló és Versenyképesebb Magyarországért nevű programmal, amelynek célja a hazai mkkv-szektor teljes megújítása az adórendszer és a támogatási rendszer hatékonyságának és eredményességének növelésével. Emellett viszont kiállnának a multinacionális cégek munkavállalóiért, akik kiszolgáltatottsága annak ellenére sem megengedhető, hogy egyébként a párt elismeri, szükség van az ilyen vállalatok jelenlétére.

„Emberközpontú, méltó, XXI. századi egészségügyet” építenének ki, ami kapcsán rendszerszintű célként a 7 százalékos GDP-arányos egészségügyi közkiadás elérése lenne ideális, tehát legalább 2 százalékkal magasabb szint, mint a jelenlegi ráfordításoké.

Az is olvasható, hogy történelmi jelentőségű otthonteremtési és életkezdési programot indítanának a fiatalok itthon maradásáért, mert mint írják, a harmadik Orbán-kormány alatt 600 ezer főt közvetlenül érintő kivándorlási spirált jellemzően három tényező erősíti: a minőségi munkahelyek hiánya, a taníttatással kapcsolatos költségek növekedése és a problémák elmélyülése, végül pedig az önálló otthon elérhetetlen mivolta. Az otthonteremtést egy nagyszabású bérlakás-építési programmal hajtanák végre, amiben egyrészt építkeznének, másrészt felújítanák a már meglévő önkormányzati állományt.

Oktatási forradalom

Diákközpontú oktatási forradalmat hirdetünk – áll a programban, ami szerint a Jobbik új alapokra helyezné a teljes magyar oktatási rendszert, s a költségvetés tervezése során kiemelt támogatásban részesítené az ide sorolható intézményeket, beleértve azt is, hogy a pedagógusok valódi életpályamodellt kapnának, a kiszolgáltatottságukat pedig a jogkörök növelésével csökkentenék.

A nyugdíjas korosztály kapcsán pedig arról írnak, hogy többek között a szociális hozzájárulási adót visszaállítanák munkáltatói nyugdíjjárulékká, majd bevezetnék az egyedi nyugdíjszámlát. A nyugdíjemelést differenciálnák, tehát a kisnyugdíjasok nagyobb emelést kapnának, a kitanított gyermekek után pedig bevezetnék a szülői nyugdíj-kiegészítést.

Negyven év munkában eltöltött idő után a férfiak számára is lehetővé tennék, hogy nyugdíjba vonuljanak, ezzel összefüggésben pedig elindítanának egy korkedvezményes nyugdíjrendszert, a kedvezményeket munkaköri lebontásban megállapítva.

A Magyar szívvel fejezet alá került számos gazdasági tervezet, ezeket egyetlen cikkben részletezni szinte lehetetlen. Szerepel ugyanakkor benne az, hogy a magyar gazdaság diverzifikációja mellett az autóipar támogatásának szükségessége megkérdőjelezhetetlen, így a leendő Jobbik-kormány a támogatási eszközök széles eszköztárát kívánja bevetni e területen.

Megszüntetnék viszont a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó, baráti alapon szétosztott koncessziók világát, visszaállítva a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó korábbi modellt.

Tehát véget vetnének a trafikmutyinak.

Ha káros szenvedély, akkor egészségügy: erről a korábban említetteken túl azt is írják, hogy szükséges a kórházi vezetői szféra teljes depolitizálása, szükség esetén összeférhetetlenségi szabályok kimondásával. De a Jobbik le akarja küzdeni a képalkotó diagnosztikai gépek terén mutatkozó hátrányunkat is, mert nemcsak a nyugati országokhoz, hanem a Visegrádi Négyek államaihoz hasonlítva is feleannyi magas színvonalú képalkotó diagnosztikai készülék (CT és MR) áll rendelkezésünkre. A lemaradást a Jobbik szerint egy ciklus alatt be kell hozni.

Ismert, a Jobbik korábban is aktív volt az állatvédelem területén. Programjuk szerint országos ivartalanítási akciót végeznének mintegy százezer eb ivartalanításával, és lényegében megalapítanák az állatvédelmi rendőrséget Állatvédelmi őrség néven, hatósági jogkörökkel.

Az autós társadalom életét a 24 órás autópálya-matrica bevezetésével segítenék, a fővárosban pedig több ezer, BKK-bérlettel ingyen használható P+R parkoló megépítését tervezik.

Átgondolt munka

A Fidesz erővágós plakátjain szereplő állítással ellentétben a Jobbik programjában hatékony határvédelmet ígér, önálló Határőrség felállításával erősítve az ország biztonságát. A Jobbik külpolitikai programja Magyarország geopolitikai súlyának, pozíciójának megfelelő, a hatalami egyensúly és a stabilitás igényére építő stratégiát tükröz – jó viszonyra törekedve a világ és a régió vezető hatalmaival, ugyanakkor fenntartva hazánk európai identitását és elkötelezettségét - összegezte Kovács János.

Az Iránytű Intézet elemzője úgy látja, a program nem csak a nevében 21. századi. Felmérve az ország adottságait és a nemzetközi versenyben rejlő lehetőségeket, kitörési pontokat kínál (pl. gyógy- és wellness-turizmus). Az egyes programelemek között már megjelenik a posztmateriális értékrend is („környezetvédelem a fenntartható fejlődésért”), a nőpolitika, a fogyasztóvédelem, az okos eszközök bevonása az oktatásba, az IT-szektor támogatása, vagy olyan új eljárások, mint az e-szavazási rendszer meghonosítása. Reflektálva az újabb trendekre, külön programpontként szerepel az álhírek elleni fellépés is, vagy éppen az e-sport támogatása - fogalmazott.

A vezető elemző szerint összességében egy, a jelenlegi viszonyokból kiinduló, átgondolt, koherens, hagyománytisztelő, mégis modern szemléletű, jövőorientált, néppárti programot tett le az asztalra az Orbán-kormány leváltására egyedül esélyes ellenzéki párt.

Ahhoz, hogy a cikkből kimaradt, de Önnek fontos témákról szóló fejezeteket is megismerhesse, kattintson ide a programért.