Ennyit az OLAF elfogultságáról: ugyanaz az ellenőr vizsgálta a négyes metrót, mint az Eliost

Tavaly még nagyon is megfelelt a Fidesznek a hölgy által (is) készített jelentés.

Két hete Lázár János a 109. Kormányinfón élesen kritizálta, hogy magyar állampolgárok vizsgálják a Magyarországon elköltött uniós források jogszerű felhasználását, kampányshow-nak nevezte az OLAF Tiborcz-ügyben tett jelentését. Tegnap, a 110. Kormányinfón ezért lapunk rákérdezett, történt-e kormányzati előrelépés abban a kérdésben, hogy ne magyar állampolgárok vizsgálják a hazai uniós pénzek elköltését. A kancelláriaminiszter válaszában jelezte, nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy ha az OLAF vizsgál, akkor a vizsgált tagállam állampolgárai legyenek az ellenőrök. Úgy véli, hitelességi problémákat vet fel, ha egy olyan országban, ahol „éles politikai szembenállás vagy választási kampány van”, kiderül a dokumentumból, hogy az országot vizsgálók magyar állampolgárok voltak.

Én azt gondolom, az OLAF hitelességét az erősítené, hogyha nem tagállami állampolgárok vizsgálnák ezeket az ügyeket. Erről a három magyar állampolgárról mi lesz, hogyha kiderül az, hogy valamelyik magyar politikai ellenzéki pártnak az aktivistája? Vagy elfogultak politikailag?

– kérdezte a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem adott konkrét választ arra kérdésre, hogy tavaly év elején a négyes metrót vizsgáló magyar OLAF-ellenőrök személyével kapcsolatban a kormány és a kormánypártok részéről miért nem merült fel az elfogultság lehetősége, pedig úgy Csepreghy Nándor, mint a Fidesz országgyűlési képviselői véres kardként hordozták körbe a Medgyessy Péter és a szocialisták korrupcióját bizonyító dokumentumot.

Bár az Orbán Viktor vejéhez kötődő Elios-jelentés három ellenőre eddig nem volt ismert, Lázár János is csupán úgy hivatkozott rájuk, hogy „három magyar állampolgár”, a Hír TV most megszerezte azt az észrevételt, amit a nemrég elhunyt Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere jegyzett az OLAF megállapításaira válaszul. A dokumentum ugyan sok érdekességet nem tartalmaz, hiszen csupán pontosítások szerepelnek benne, ami sokkal érdekesebb, az az első oldalon az OLAF ügyintézőjeként megnevezett hölgy.

A vizsgálatot végző Szőnyi Amira neve ugyanis nem először kerül elő. A Kormány honlapjára tavaly február 3-án feltöltött négyes metróról szóló OLAF-jelentés első helyen megemlített ellenőre ugyanis szintén Szőnyi Amira.

Ami azt jelenti, hogy a Tiborcz-jelentés biztosan nem elfogult, hiszen a revizor éppúgy tett ténymegállapítást a szocialista politikusok érintettségéről a fideszes politikusok legnagyobb megelégedésére, mint most a Fidesz-közeli rokonok és üzlettársak ügyében a fideszes politikusok legnagyobb elkeseredésére.