3,5 milliárdból építenek stadiont Szigetszentmiklóson, de elakadt a projekt

500 milliós lyuk.

Nagyjából 60 százalékon állnak a stadionprojekt munkálatai Szigetszentmiklóson, a tervezett 3,5 milliárdból 1,5-et már elköltöttek – írja az mfor.hu. Ekkora stadion TAO-pénzből csak Felcsúton épült eddig.

A lap a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének ügyvezetőjével, Potoczki Tamással beszélt a helyzetről. A helyzet súlyosnak tűnik, kifizetetlen számlák és a megye I-től is visszalépő csapat van a városban.

Potoczki szerint tisztában kell lenni azzal, hogy a TAO-s projekteknél nem olyan egyszerű a helyzet, mint a költségvetési forrásból épülő stadionoknál, mert ezeknél rögtön rendelkezésre áll az összeg.

A TAO-törvény értelmében úgy szólt az egyezség, hogy a beruházás végén a teljes vagyont átadják az önkormányzatnak. A városvezetés jelezte, hogy nem fog tudni pénzt adni az építkezésre.

A TAO-beruházások utófinanszírozással működnek, a klubnak nincs gazdag tulaja, de önerőből is belevágtak a stadionprojektbe. Eleinte működött a terv, hogy néhány nagyobb társaság támogatja őket, de megváltoztak a piaci körülmények.

„Amikor láttuk, hogy probléma lesz az önerővel a második ütemnél, egyből keresni kezdtük a megoldást”

 - mondta Potoczki.

A 250-300 milliós részszámlák kifizetése nehézségekbe ütközött, hitelt eleinte sehonnan nem kaptak, pedig a megítélt támogatás már az MLSZ-nél volt egy zárolt számlán. Végül az MKB-val sikerült megegyezni tavaly októberben.

Hol tart az építkezés?

Az I. ütemből egy 50 milliós kivitelezési munka még hiányzik, a forrás az MLSZ-nél van, de az EMMI-vel fennálló kisebb jogi vita miatt nem tudják lehívni a pénzt, Potoczki szerint már megoldódni látszik a probléma.

„Tehát az, hogy évek óta áll a beruházás, egy nagy kalap hazugság. Ez nem igaz.”

A II. ütem 2017 januárjában indult, amit két részre bontottak. A II. ütemből 30 milliós kifizetetlen számláról beszélt az ügyvezető, melynek fedezete szintén az MLSZ-nél van, de az EMMI-nek igazolnia kellene a benyújtott számlát.

Segít a kormány?

Potoczkiék úgy számolnak, hogy április-májusban feltölthetővé válik a TAO-keret, így addig várni kell a munka folytatására. A daruk addig levonultak a helyszínről, a vállalkozó döntése alapján.

„Bár a TAO-szabályok alapján még 3,5 évem van arra, hogy befejezzem a beruházást, most azt gondolom, hogy nem álmokat kergetünk azzal, ha 2018. december 31-et jelölöm meg befejezési célnak.”

Ehhez viszont rendeződnie kellene az önerőnek, a kormányra is számítanak ebben:

„ha másoknak segítettek, akkor nekünk is fognak.”

Potoczki elmondása szerint az egész költségvetésben közel 500 millió forintos lyuk van. A hiány betömése érdekében már kérelemmel fordultak a kormányhoz.

(fotó: A stadion látványterve - Kajdócsi Építész Stúdió)