Háromszor annyit költött a Fidesz stadionokra, mint kórházakra

Öngól.

A Zoom.hu összesítette a fideszes propagandamédiában körbeturnéztatott és büszkén felsorolt kórházfejlesztéseket. Ebből kiderül, hogy a kormány 2010 óta 114,45 milliárd forintot költött kórházfejlesztésekre (természetesen túlnyomórészt uniós forrásokból, csakhogy a Fidesz

2010 és 2020 között összesen legalább 360 milliárd forint közpénzt költött, illetve költ el Orbán Viktor hobbijára: vagyis a stadionépítésre. 

Az arénák legdrágábbika, az új Puskás Stadion egymaga majdnem kétszer akkora összeget – bruttó 200 milliárd forintot – visz el, mint a büszkeséglistán szereplő összes kórházi beruházás együttvéve.

Fontos tudni, hogy a 350 milliárdos összegben a nemzeti stadion mellett döntő részben első és másodosztályú csapat stadionjára szánt pénz szerepel, és messze nem az összes focival kapcsolatos infrastruktúrafejlesztés. A teljes összeg több, mint 95 százaléka közvetlen állami forrás, csak néhány milliárdot tesznek ki a szintén közpénznek számító tao-pénzből finanszírozott építkezések.

Ehhez képest ha a kórházak listáján nagyon sok olyan tételt szerepel, amelyeket döntő részben uniós forrásból fedeztek. Ilyen például a Szent Imre Kórház 6,8 milliárdos fejlesztése, a szombathelyi Markusovszky Kórház 6,3 milliárd forintos új belgyógyászati tömbje, a pécsi egyetemi klinika 15 milliárdba kerülő, 400 férőhelyes fejlesztése – ez kifejezetten EU-s nagyprojekt lett. Az egri Markhot Ferenc Kórház fejlesztésére 6 milliárd szerepel a felsorolásban, itt a 2010-ben elindult projektben 4,4 milliárd forint volt az uniós forrás. A győri Petz Aladár Kórházban is uniós forrásokból alakították ki 2011-13-ban az új sürgősségi osztályt. A gyulai Pády Kórház sebészeti tömbje valóban 6,6 milliárdból készült, ebből 5,6 milliárd forint volt az uniós támogatás. Az Uzsoki 6,5 milliárdos fejlesztése még 2009-ben indult el, és a kétharmada annak is EU-s forrás volt.

Ráadásul akadnak olyan kórházak is a listán, amelyeknél “több a terv, mint a tény”. Ilyen a Zala Megyei Kórház, amelyre 30 milliárd forintot szántak 2014-ben, de az egy hétéves fejlesztés programra vonatkozott. Aminek egyelőre nyomát találtuk Zalaegerszegen, az a szívsebészeti központ 4 milliárdos fejlesztése volt, amiben szintén EU-s forrásokat használtak fel. Vagy ilyen “tétel” a Sportkórház, amely valóban új helyre költözik 10 milliárd forintból, de egyrészt azért van erre szükség, mert a Testnevelési Egyetem terjeszkedik, másrészt ez a projekt sok hónapos csúszásban van.