Luxuskormányzás: 430 milliós villában él Orbán jegybankelnöke

Családtagja cégének ingatlanja, amit egy másik családtag bankja hitelezett meg.

Nagyon úgy tűnik, 2018-ban, a családok évében családi összefogás révén élhetnek elképesztő luxusban Orbán Viktor bizalmasai. Mint a 24.hu tényfeltáró cikke feltárta, Matolcsy György MNB-elnök fiának, Matolcsy Ádámnak cége egy 430 milliós luxusingatlant vásárolt, melyhez a hitelt Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, a Növekedési Hitel Bank (NHB) nyújtotta, hogy aztán beköltözhessen maga Matolcsy György és új felesége.

„A Rózsadomb szélén, tökéletesen csendes nyugodt mellékutcában, erdő mellett, harapni való tiszta levegőben, néhány éve provanszi stílusban, a legnemesebb anyagokból minden részletében finoman kidolgozva épült mediterrán jellegű luxusvilla. (…) E ház tulajdonosa, ha a napi hajsza után hazaér, mély lélegzetet kell hogy vegyen a friss erdei levegőből, és kiülhet a kerti nyugágyak egyikébe, vagy télen beülhet az elegáns nappaliban egy kényelmes fotelba a kandallóban duruzsoló tűz mellé, és úgy érezheti magát, mintha nem is Budapesten volna, hanem Svájc vagy a francia Alpok kis falujának elegáns polgárvillájában, erdei környezetben, tiszta hegyi levegőben, csendben és tökéletes nyugalomban” – ez olvasható az ingatlan hirdetésében.

Vigyázzon, mert bele fog szeretni és bocsánat, de csak akkor maradhat vagy térhet vissza, ha ki tudja fizetni!

– írják ugyancsak az ingatlanközvetítői felhívásban. Utóbbi kitétellel is foglalkozik a 24.hu cikke. Bár Matolcsy György csak az MNB-től kap fizetést (havi bruttó 5, nettó, 3,4 milliót), és sem megtakarítással, sem hitellel nem rendelkezik, az ingatlant megvásárló Matolcsy Ádám-féle Magyar Stratégiai Zrt.-nek már fut a szekér. 2015-ben 50 milliós forgalom mellett 40 milliós, 2016-ban pedig 145 milliós árbevétel mellett 120 milliós profitot realizált, amiből 10, majd 75 milliót ki is vettek osztalékként. A vállalkozás saját bevételből, valamint az NHB által nyújtott, a tulajdoni lapra is bejegyzett 280 milliós jelzáloghitelből vásárolta meg a luxusingatlant.

Hogy a csepeli panelnél egy „picit” magasabb státuszú házat mega Matolcsy György használja, arról meg is bizonyosodott a 24.hu. Mint írják, az MNB által is elismerten a jegybank tulajdonát képező PDB-501 rendszámú kisbusz érkezett a luxusingatlanhoz, ami később az MNB Szabadság téri székházának felsővezetői parkolójában parkolt. Másnap ugyanabban az időben ugyanabból a kisbuszból Matolcsy György szállt ki. Az ingatlant egy kisautó is elhagyta, a sofőr, aki Matolcsy György felesége volt, pedig kiszállt, hogy becsukja a kaput. Harmadnap délelőtt pedig Matolcsy György jegybankelnök laza, otthoni öltözetben lépett ki a kertkapun, majd elbúcsúzott fiától, aki egy másik kisbuszba szállt be.

A 24.hu által készített fotók valódiságát nem cáfolják vagy épp alátámasztják a lap megkeresésekre adott válaszai. A jegybank azt válaszolta, „az MNB elnökének ingatlanhasználatával és a lakhatásával kapcsolatos információk nem minősülnek közérdekű adatnak”, majd hozzátették, köztük és Matolcsy fiának cége között nincs szerződéses kapcsolat.

Matolcsy Ádám viszont azt írta, hogy a szóban forgó ingatlan egy részét bérleti szerződés alapján az édesapja használja, amiért bérleti díjat fizet a cége számára. A bérlésért fizetett összeget Matolcsy Ádám nem árulta el.

Annak nincs törvényi akadálya, hogy egy magánszemély – legyen az a jegybank elnöke – fiának cégétől bérelje lakását. Ám Matolcsynak nem ez az első ingatlanbotránya. Korábban az azóta megszüntetett Népszabadság írta meg, hogy az MNB-elnök az általa irányított jegybank révén felügyelt Unicredit elnökének, Patai Mihálynak a lakását használta – emlékeztet a 24.hu. Másrészt – teszi hozzá a portál – ezzel a konstrukcióval el tudták titkolni azt, hogy az Orbán Viktor bizalmasának is nevezett Matolcsy György luxuskörülmények között él, ugyanis a családtagok vagyonnyilatkozatai nem nyilvánosak. Így aztán a családtagok több száz millió forintot érő cégei is titokban tudnak maradni.