Svédországban még mindig hír a luxusvadász Semjén

A 444.hu vette észre, hogy már a svéd sajtó is érdeklődik Semjén Zsolt helikopteres rénszarvas-vadászata után. Több cikk is azzal foglalkozott, hogy a miniszterelnök-helyettes mit lőtt és milyen engedélyekkel. A svédországi számik (azaz a lappok) helyi szervezete szerint könnyen lehet, hogy Semjén Zsolt illegálisan vadászott.

A rénszarvasok kilövését nagyon szigorúan szabályozzák, mert vadon már nem élnek Svédországban, így vélhetően a Semjén által kilőtt vad egy háziállat volt. A számik egyébként ősszel, mikor beterelik a rénszarvasokat, kiszelektálják a csordából a nagyobb bikákat, amiknek a húsa rossz ízű a bőgés után, ezért gyakran adnak kilövési engedélyeket az állataikra a vadász turistáknak, de ez is szigorú szabályokhoz van kötve.

Sőt, alapesetben a számik nem is adhatják el a saját jogaikat a rénszarvasok kilövésére - mondta egy szakértő az NSD című lapnak.

Az Alfahíren már írtunk arról, hogy Török Zoltán, a Svédországban élő ismert természetfilmes is korábbanrra emlékeztetett Facebook-bejegyzésében, hogy Svédországban 150 éve kihaltak a vadon élő rénszarvasok, így Semjén háziasított állatokra vadászott, de a számi közösségek szoktak engedélyt adni a kiszelektált háziasított példányokra. Török azt írta, hogy a tetemet legtöbbször quadokkal szokták behozni a területről, mivel az jóval olcsóbb.