"Ma már szülni sem lehet ott, ahol korábban minden egyes napra jutott egy szülés"

Minden kampányban megigérték a kórház fejlesztését, ahhoz képest folyamatosan leépítik azt Marcaliban.

Ha önök most végigmennének az utcákon és megkérdeznék az embereket arról, hogy mit is tartanak problémának, akkor tízből kilencen egyértelműen a marcali kórház leépítését válaszolnák - mondta Steinmetz Ádám keddi, marcali sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, 2012-ben bezárták a gyermekosztályt, 2013-ban az önállóságát is elvesztette a marcali kórház, tavaly óta pedig hivatalosan is szüneteltetik a szülészeti osztályt.

"Ma már szülni sem lehet ott, ahol korábban minden egyes napra jutott egy szülés"

- mondta Steinmetz Ádám. Emlékeztetett: a helyiek már 2016 őszén, egy nagyszabású tüntetés keretében hívták fel a figyelmet a kórház sorsára, az intézmény szakmai, gazdasági önállóságát követelve. Szerették volna a járóbeteg-ellátás színvonalának fejlesztését, a várólisták csökkentését és a szünetelő osztályok újraindítását. 

Emlékeztetett: ezen a tüntetésen jelen volt a térség fideszes országgyűlési képviselője, Móring József Attila, aki bár a parlamentben nem érezte szükségét annak, hogy indítványt nyújtson be a marcali kórház ügyében, ezen a rendezvényen biztosította az embereket arról, hogy mind a kormányzati szándék, mind a forrás rendelkezésre áll az igények érvényesítésére.

Steinmetz Ádám szerint viszont sajnálatos, hogy a helyzet nem igazán változott, a környékbeliek Kaposvárra kényszerülnek, ha egészségügyi ellátásra szorulnak.

A jobbikos képviselőjelölt emlékeztetett: nemrégiben a fideszes országgyűlési képviselő és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár is járt a kórházban, ahol ismét szóba került a sürgősségi osztály CT-berendezéséről. Steinmetz hozzátette: ez a bizonyos CT már 2014-ben, közvetlenül a választás előtt is szóba került, ahogyan helikopter-leszállóról is, ezekből egyik sem valósult meg. 

Ahhoz, hogy a szülészeti osztály újrainduljon, szakorvosokra és szülésznőkre van szükség, akik egyébként a mai napig a kórház különböző osztályokon dolgoznak. A szakorvosok idecsábításához pedig pénz kell. A város polgármestere lakásokat ajánlott fel az orvosoknak, Steinmetz Ádám pedig - mint már korábban megírtuk - egy évi tiszteletdíját ajánlotta fel a marcali kórház részére.

Egyedülálló és követendő példájának tartja Rig Lajos Steinmetz Ádám felajánlását. A Jobbik első körben az önálló egészségügyi minisztérium létrehozását szorgalmazza, ez nemcsak a párt, hanem az egészségügyben dolgozók kérése is évek óta. 

Az életpályamodell bevezetése a második lépése a pártnak kormányra kerülés esetén, az orvosok, szakdolgozók, technikai személyzet részére. 

Az egészségügyi közkiadások tekintetében éves szinten 500 milliárddal növeljük a költségvetést. 

A kórházban jelenleg csak egy sürgősségi fogadóhely működik, 15 belgyógyászati ággyal, ahol legfeljebb 48 órát tölthetnek bent a betegek. A sebészet 15 ággyal működik. Április 9. után tárgyalásokat kedvezményezünk, a korábban már szüneteltetésre került 14 belgyógyászati ágy visszaállításáról. 

"Egyik a másik nélkül nincs és nem is lehet" 

- mondta Rig Lajos a szülészeti és gyermekosztályról. Hozzátette: mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a marcali kórház elvesztett osztályát visszakaphassa, ehhez viszont az kell, hogy a Jobbik meg tudja valósítani az egészségügyi programját, a végzett orvosokat és szakdolgozókat itthon tartsa, és az elvándoroltakat visszacsábítsa - zárta a sajtótájékoztatót Rig Lajos.