Jobbik: minden gyanús esetnek utána fogunk járni

Minden szálon végigmennek.

A Jobbik már 2010-ben is feljelentést tett a választási szoftver miatt, mert felmerült a gyanú, hogy az manipulálható.

A Hír TV reggeli műsorában Volner János bejelentette, megvizsgálnak minden olyan esetet, amely felvetheti a választási csalás gyanúját. A Jobbik alelnöke ígéri, minden szálnak utánamennek majd.

„Vizsgálunk minden lehetőséget, hogyha ennek nyomára akadunk, és azok a számok, azok az adatok, amelyek most arról szólnak, akár az internetes közbeszédben is, hogy elcsalták a választásokat, azt mutatják, hogy ez valóban megtörtént, akkor természetesen fel fogunk ez ellen lépni.”

Nem csak magánemberek véleményéről van szó, hanem bizonyos szavazatszámláló bizottságokból is érkeztek ilyen információk.

Tóth Zoltán választási szakértő is erről a gyanúról beszélt, Gyurcsány Ferenccel egyetemben.

A Jobbik közleményt is kiadott a helyzetről. Elvárják a Nemzeti Választási Irodától, hogy tisztázzák a panaszokat.

"A voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető "kreatív könyvelése"."

Egy példát is hoznak: Budapest 4-es választükerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpártnak számolták el.

A párt vizsgálja az adatokat és előkészítik az újraszámlálást elérő jogi beadványokat.

(fotó: Kiriák Klaudia/Alfahír)