Jobbik vs közmédia - újabb menet

Az MTI-OS nem volt hajlandó lehozni a párt közleményét.

Nem előzmény nélküli, hogy az MTI Országos Sajtószolgálat nem hozta le a Jobbik közleményét:  

Péntek

Volner János, a Jobbik alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy pártja országos népszavazást kezdeményez a sajtószabadság visszaállítása érdekében. A politikus elmondta:

az elmúlt választási kampány megmutatta, hogy a kormány kézivezérléssel irányít több médiumot, következmények nélkül terjesztenek álhíreket, hazugságokat, a kiegyensúlyozottságnak pedig a látszatát is kerülik.

Volner felhívta rá a figyelmet, hogy a párt azt szerené elérni, hogy ne lehessen ezentúl egyoldalúan tájékoztatni, egyenlő feltételek legyenek biztosítva mind a kormány, mind az ellenzék politikusainak számára.

Szombat 

1. felvonás

Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatóján bírálta a fennálló médiaviszonyokat, amelyek szerinte lehetetlenné tették, hogy a választók megismerjék a kormánypártokon kívül, más erők álláspontját, elképzeléseit is. A választási eredményeket - jegyezte meg a Jobbik alelnöke - előre kódolták, hogy a köztévé és a nagyobb csatornák nem engedték megszólalni az ellenzéki politikusokat és közben rengeteg hazugságot közöltek például a Jobbikról és annak politikusairól. 

Z. Kárpát alelnöktársához hasonlóan közölte, a médiaviszonyokban meglévő aránytalanságok feloldására a Jobbik országos népszavazási kezdeményezést indít, amivel azt szeretnék elérni, hogy minden mérhető párt számára tegyék lehetővé a megszólalási lehetőséget a közmédiumokban és a nagyobb médiafelületeken.
Hozzátette, azt is el akarják érni, hogy soronkívüli jogorvoslati lehetőséget biztosítsanak azok számára, akikről hazugságokról terjesztenek a médiumok.

2. felvonás

A közmédia határozottan visszautasítja a Jobbik Magyarországért Mozgalom vádjait, és továbbra is kiáll a független, kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett

- így reagált Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Jobbik alelnökének sajtótájékoztatójára.

Dobos Menyhért - szombaton az MTI-hez eljuttatott - közleményében azt írta, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőjének állításával ellentétben a közmédia beszámolt a többi párt hírei mellett a Jobbik választási kampányáról is. 

"Ezt bizonyítja az a 693 alkalom, amikor az elmúlt két hónapban az M1 televíziós csatorna a hírfolyamában tudósított a Jobbikkal kapcsolatos hírekről, valamint az a 485 eset is, amikor a Kossuth rádió a hírműsoraiban számolt be az ellenzéki párthoz kapcsolódó információkról" - olvasható a közleményben. 

Hozzátette, ezt bizonyítja az, hogy nemzeti hírügynökség kampányidőszak alatt kiadott 76 híre és a Jobbik kezdeményezésére megjelent 79 közlemény az Országos Sajtószolgálatban.

Kitért arra, hogy mindezek mellett az M1 televíziós csatorna és a Kossuth rádió öt-öt percet biztosított a Jobbik számára, amikor önállóan ismertethette volna a párt választási programját, ehelyett azonban akkor is nagy teret szenteltek a műsorok szerkesztési gyakorlatával kapcsolatos kritikának.

Vasárnap

1. felvonás

"A közmédia vezérigazgatója visszautasítja azt a jobbikos vádat, miszerint a kampányban egyoldalúan tájékoztattak. Pontosítunk, mert a vezérigazgató úr feltételezhetően nem nézi a rábízott csatornákat. Nemcsak a kampányban" - fogalmazott a Jobbik "A közmédia a Fideszes agymosás eszköze lett" címmel szerkesztőségünkek is eljuttatott közleményében.

Hozzátették: "A közmédia éveken át nem hívott meg jobbikos politikusokat a műsoraiba, végül ez a Kúria jogerős döntése miatt változott meg, amit a közmédia a sajtószabadság elleni súlyos támadásként értékelt. Ez lenne a kiegyensúlyozottság? Vagy az, hogy a Jobbikról a Ripost nevezetű kormányzati hazugsággyár álhírei alapján számolnak be az esti híradóban? Vagy az, hogy bíróságon marasztalják el a közmédiát, mert Ripost nélkül is képes hazudni rólunk?"

A párt ismertette, hogy mindezek után kénytelenek népszavazást kezdeményezni azért, hogy az évi 80 milliárdból működő közmédia fogadja el végre: nem a Fidesznek vannak alárendelve, hanem a magyar választóknak, akik kiegyensúlyozott tájékoztatást várnak el, nem pedig fideszes agymosást.

2. felvonás

A Jobbik Sajtóosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy az MTI Országos Sajtószolgálat a párt fent ismertetett közleményét az OS szabályzatának arra a pontjára hivatkozva nem hozta le, hogy a közlemény "nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen". 

Az ügyeletes szerkesztő a szabályzat 15. pontjára hivatkozva arra is felhívta a Jobbik Sajtóosztályának figyelmét, hogy "Az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik."

Mirkóczki Ádám lapunknak nyilatkozva elmondta:

"Az a közmédia, amelyik most a szabályzatára hivatkozva tagadta meg a Jobbik mai közleményének ismertetését, nem ragaszkodott ennyire a szabályokhoz, törvényekhez, amikor a Fidesz érdekében kellett kivenni a részüket mások lejáratásában."

A Jobbik szóvivője szerint a közmédia működésének vezérelve lényegében az öncenzúra, illetve az Orbán Viktorhoz és a Fideszhez való lojalitás.

"Más országokban az ilyen egyoldalúan, a kormánypártokkal elfogultan működő tájékoztatásba nemcsak a közmédia vezetősége, de a kormány is belebukna. Ezért is tartjuk kiemelten fontos feladatunknak, hogy küzdjünk a kiegyensúlyozott tájékoztatásért, az igazságos médiaviszonyokért, hiszen a józan ésszel nem egyeztethető össze az, hogy ha kifogásunk van a tájékoztatással összefüggésben, akkor azzal a kormányhoz lojális Médiatanácshoz fordulhatunk" - fogalmazott Mirkóczki.