Tállai távozik a NAV éléről

Két helyettes államtitkára közül kerülhet ki az utódja.

Tállai András marad az új Orbán-kormányban mint a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, de elveszik tőle az adóügyeket – írja a Magyar Idők című Fidesz-közeli újság, az új NAV-főnök személye azonban még nem ismert. Úgy tudjuk, két helyettes államtitkára, Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért, valamint Szeleczki Zsuzsanna adó- és vámszakmai hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkár lehet a két esélyes.

A Mezőkövesd focicsapatának elnöki posztját is betöltő Tállai a Simicska Lajos embereként is ismert Vida Ildikó távozását követően került az adóhatóság élére, és miután egyéni országgyűlési képviselőként jutott a törvényhozásba, a NAV-elnöki pozíció pedig összeférhetetlen a képviselőséggel, ezért új titulussal, NAV-vezetőként irányította a hazai adóügyeket. Így az ő irányítása alatt történt az EKÁER bevezetése, az online pénztárgépek kötelező használatának kibővítése, az online számlázóprogram bevezetése, illetve az adózók adóbevallásának elkészítése is.

Vida „Tolmácsotszeretnékkérni” Ildikó lemondása után már felvetődött Tamásné Czinege Csilla neve mint következő NAV-elnök. Nem is volt esélytelen a posztra, hiszen karcagi kötődésű lévén jó kapcsolatot ápol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, aki ugyancsak a város szülötte. Ő pedig – úgy is mint a gazdasági kabinet vezetője – igen erős kormányzati befolyással bír. Forrásaink ellenlábasaként Szeleczki Zsuzsannát nevezték meg, aki viszont „Tállai emberének” számít az adóhivatalon belül. Így ha Orbán úgy véli, a Tállai-féle úton kellene továbbhaladnia a NAV-nak (az átalakításokhoz például a hivatalon belül „I. András királyként” is emlegetett Tállai például még nem fogott hozzá), akkor utóbbi hölgy lehet a NAV-vezetői poszt várományosa.

Ugyanakkor úgy tudjuk, a két helyettes államtitkár hölgy között nem felhőtlen a viszony. Hogy végül Tállai vagy Varga embere lesz a befutó, az a jövő kérdése.