A román kormány sunyiban visszavonta Verespatak jelölését a világörökségi listára

Nem akarják, hogy közvita tárgyát képezze a döntés.

A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján.

Az eljárás felfüggesztését a külügyi minisztérium és a román UNESCO-nagykövet közvetítésével a kulturális tárca kezdeményezte, azzal indokolva a lépést, hogy a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érintené Románia érdekeit a folyamatban lévő perben.

Mint ismert:

a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A pályázat visszavonási kérelmét a kormány teljes titokban nyújtotta be kizárva annak a lehetőségét, hogy a közvita tárgyát képezze a döntés – írja a portál.

Az UNESCO világörökségi bizottsága legközelebb június 29. és július 2. között ül össze Manámaban, Bahrein fővárosában. A román UNESCO-nagykövet tudomása szerint jelenleg Párizsban tartózkodik a kulturális minisztérium küldöttsége, hogy az UNESCO szakértőivel egyeztessen a pályázat visszavonásáról.

Fotó: kronika.ro