Elsétálási és elővásárlási joggal segítené a devizahiteleseket a Jobbik

Amíg a kormány nem egyezik bele a hitelek forintosításába.

A legerősebb ellenzéki párt politikusa szerint ebből az alapból a már kilakoltatottakat és azokat is segíthetnék, akiknek már lezárult a szerződése. 

A Jobbik azt támogatja, hogy 2019-ig terjesszék ki a kilakoltatási moratóriumot, de célravezetőnek azt látnák, ha az intézkedés addig maradna érvényben, amíg meg nem oldják a devizahitelesek ügyét.

"Ezeknek az adósoknak emberhez méltó körülményeket lehet és kell teremteni, enélkül ugyanis nem beszélhetünk tisztességes kormányzásról Magyarországon" 

- fogalmazott a Jobbik alelnöke. 

Jelezte, hogy továbbra is azt tartják az egyetlen megoldásnak, ha a hiteleket a felvételkori árfolyamon forintosítják.

Amíg a kormány támogatásának hiányában ezt nem tudják megtenni, addig átmeneti részmegoldásokkal szeretne segíteni a Jobbik a károsultakon.

Ilyen lenne az elsétálási jog, aminek keretében azok szabadulhatnának meg a hitelüktől, akik "öt évig betartották a kőkemény feltételeket", pedig vagyontárgyaikat a végrehajtó már elvette.

Valamint az árverések során az adósok számára nyújtandó elővásárlási jog, amihez a kártérítési alapból folyósított 0 százalékos hitelkonstrukciót javasolnak.

Z. Kárpát Dániel szerint így elkerülhető lenne, hogy egy jól körülhatárolható kör az érték töredékéért szerezze meg ezeket az ingatlanokat.