Kiforrott koncepció: nyolc év alatt már az ötödik szövetségi kapitányt fogyasztja el Csányi

Visszatekintünk a Csányi-éra nagy bejelentéseire.

Csányi Sándor 2010 júniusában, a Fidesz kormányra kerülését követően vette át az MLSZ vezetését a rossz emlékű Kisteleki Istvántól. 

Ambiciózus tervekkel vágott neki a feladatnak, ám a magyar klubcsapatok regnálása óta éppúgy eredménytelenek, mint korábban, a bajnokság színvonaltalan, a nézőszámot nem sikerült növelni, a válogatott pedig egy sikeres Eb-szereplést követően újra mélyponton van.

Csányiék munkájára jellemző, hogy az elmúlt 8 évben 5 olyan szövetségi kapitánynak köszönték meg a munkáját, akit ők neveztek ki.

(Ebbe nem számoltuk bele a Kisteleki-érából megörökölt, ám hamar menesztett Erwin Koemant, illetve az 1-1 meccset beugróként vállaló Csábi Józsefet és Szélesi Zoltánt.)

Nem utal kiforrott koncepcióra az sem, hogy az MLSZ hol hazai, hol külföldi, hol fiatal, hol idős szakemberekben kereste a megváltót, ráadásul ha épp szerencsésen is választottak (Dárdai Pál), akkor külső tényezők szóltak közbe. A néhány hónapja kinevezett Georges Leekens állítólagos menesztése után sorra vesszük, milyen nyilatkozatokkal jelentette be, és hogy rúgta ki az MLSZ a kapitányokat.

2010. július 23. // Csányi Sándor, az MLSZ elnöke: "12 éve néztem ki magamnak Egervári Sándort egy OTP-Dunaferr barátságos meccsen, és akkor elhatároztam, ha egyszer alkalmam adódik rá, akkor együtt fogok dolgozni a szakemberrel. Éppen ezért nem is volt másik jelölt a posztra. (...) Van türelem az új szakmai stáb irányában, nem kell azonnal sikereket elérnie a válogatottnak, az viszont reális elvárás kell legyen, hogy a csapat harcban legyen a 2012-es Európa-bajnoki szereplés kiharcolásáért. Látni szeretnénk, hogy a válogatott erősödik."

2013. október 11. // Vági Márton, az MLSZ főtitkára: "Egervári Sándor több mint harminc meccsen kiválóan végezte a dolgát, de az utóbbi találkozók azt mutatták, hogy nem tudta teljesíteni, amit elvártak tőle. A kapitány úrral egyetértek abban, amit a bukaresti meccs után mondott, voltak biztató jelek az elmúlt években, ezért meg kell őrizni a mértéket, és úgy kell haladni tovább. Nyolcvan százalékban a játékosokon múlik, mi lesz az eredmény, és csak húszban a kapitányon. Bukarestben és most együtt nem tudták elérni azt az eredményt, amely oda vezet, hogy a második helyen végezzünk. Azt mutatta ez a két meccs, hogy a jelenlegi kapitány ezzel a kerettel nem tudta realizálni, amit előtte felépített."

2013. december 19. // Csányi Sándor: "A kiválasztás szempontjából előnyös, ha egy tehetséges, taktikailag magasan képzett magyar edző kerül a szövetségi kapitányi posztra."

2014. szeptember 18. // Csányi Sándor: "Pintér túl nagy kerettel dolgozott, valamint a rendszeres összetartások ellenére például az északírek elleni Eb-selejtezőn is, volt a csapatban olyan játékos, aki korábban nem szerepelt a válogatottban. Pintér Attila stílusában eltért a korábbi szövetségi kapitánytól, Egervári Sándortól, aki sokkal szelídebb volt. Az gondoltuk, az ő irányítása alatt a válogatott küzdőképessége és harciassága sokat fog növekedni."

2014. szeptember 18. // Csányi Sándor: "Dárdai Pál ingyen vállalta, hogy a magyar válogatott következő három mérkőzésén megbízott szövetségi kapitányként működik közre."

2014. december 9. // Berzi Sándor: "A Hertha vezetői nagyon korrektek voltak, de számítanak Dárdai Pálra, később akár az első csapatnál is."

2015. július 20. // MLSZ: "Az MLSZ elnöksége a hétvégén rendkívüli ülést tartott, a német élvonalbeli Hertha BSC ugyanis nem járult hozzá, hogy Dárdai a berlini klubkötelezettsége mellett a továbbiakban is maradjon a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztján."

2015. július 20. // Csányi Sándor: "Abban bízunk, hogy Storck irányításával ősszel valóra válhat a Dárdai-csapat által visszahozott remény: a magyar válogatott harminc év után ismét kijuthat egy világeseményre." 

2017. október 17. // Csányi Sándor: " Azt feltételeztük, hogy az őszi mérkőzések megmutatják, merre érdemes továbbhaladnunk, kell-e váltanunk a kapitányi poszton. Bernd Storckkal egyeztetve most mindketten úgy láttuk, hogy ezt a második esélyt már nem tudja a kapitány kihasználni, mert menet közben elfogyott körülette a levegő, elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak."

2017. október 30. // Csányi Sándor: "A tavalyi Európa-bajnokságon a magyar válogatott épp azzal a belga csapattal szemben maradt alul, amelyet Leekens rakott össze. A belga tréner játékosként ötszörös belga bajnok, és 30 éves edzői tapasztalata van, három ország válogatottját irányította. Leekens szerződése két évre szól, amit fél évvel meg lehet hosszabbítani."

Tegnapi sajtóhírek szerint az MLSZ döntést hozott Leekens kirúgásáról.