Ausztria szigorítással reagálna az új német bevándorlási feltételekre

Nem akarnak pórul járni.

Angela Merkel és Horst Seehofer arra jutott, hogy

  • Új szabályokat alkalmaznak a német-osztrák határon, amik biztosítják, hogy azok a menedékkérők, akiket egy másik uniós országban már regisztráltak, ne léphessenek be Németországba.
  • Tranzitzónákat állítanak fel, ahonnan az illetékes uniós országba küldik vissza abban az országba, amelyik a menekültügyi eljárás lefolytatásáért felelős. AZ érintett országokkal megállapodásokat kötnek.
  • Ha nem sikerül megállapodni az érintett országokkal, akkor az osztrák kormánnyal kötött megállapodás alapján küldik vissza a menedékkérőket.

Sebastian Kurz ezek után felszólította Berlint, hogy tegye egyértelművé álláspontját, mert a fentiek életbe lépése esetén Ausztria is mindent megtesz, hogy ne érintse őket negatívan a változtatás.

Az összes határszakaszon, de főleg délen szigorításokat vezetnének be, hogy az ország területén ne gyűlhessenek össze nagyobb számban migránsok.

Megmenekült a német kormánykoalíció

A tranzitzóna intézményének bevezetése lehet Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) menekültügyi vitájának megoldása - jelentette hétfő este a Bild című lap a hírportálján a CDU berlini székházában zajló válságtanácskozás résztvevőitől származó értesülésekre hivatkozva. Azóta megszületett az egyezség.