Példás székely összetartás: összedobják a románok által kirótt bírságot

Három polgármester segít be a megbüntetett volt szovátai városvezetőnek.

A Maros megyei ítélőtábla 42 642 lejre (mintegy 2 millió 980 ezer forint) bírságolta meg kedden Péter Ferencet, amiért korábban Szováta város polgármestereként nem volt hajlandó eltávolítani a székely zászlót a hivatalról.

Csibi Attila-Zoltán Erdőszentgyörgy, Tóth Sándor Nyárádszereda és Fülöp László Szováta polgármestere közölte: mivel a székely zászló nem csak Szovátán jelképezi a székelységet, hanem egész Székelyföldön, közösen kell kivegyék a részüket bánatban és örömben egyaránt. Az elöljárók elítélték és sajnálattal vették tudomásul a bíróság döntését, amely „elfogadhatatlanul magas” bírsággal sújtotta Szováta volt polgármesterét. „Úgy éreztük, hogy ebben a helyzetben össze kell fognunk, mert (…) ma rajta, holnap lehet, rajtunk a sor” – olvasható a közleményben.

A három Maros megyei város RMDSZ-frakciói egybehangzóan úgy határoztak, hogy Szováta 10 ezer lejjel, Erdőszentgyörgy 7000 lejjel, valamint Nyárádszereda szintén 7000 lejjel járul hozzá a kiszabott bírság törlesztéséhez.

Az elöljárók arra buzdítják az RMDSZ valamennyi szervezetét, hogy ebben és az ehhez hasonló helyzetekben segítsenek egymáson, hozzanak létre egy pénzalapot, ami hasonló ügyekben segítséget tud nyújtani.