2018. 07. 09. 20:32

Óriási a különbség a megyék átlagfizetései között

118 ezer forint a különbség az ország leggazdagabb és legszegényebb helyének átlagos nettó fizetései között- írja a KSH összeállítása alapján a hvg.hu.

Az Statisztikai Hivatal kiadványából kiderül, hogy egy átlagos budapesti 53 ezer forinttal többet vihet haza havonta, mint a második legjobban fizető helyen, Győr-Moson-Sopron megyében élők keresnek.

Budapest toronymagasan vezetett 2018 első negyedévében a havi nettó átlagkeresetek tekintetében. Az itt dolgozóknak 265 ezer forint landol általában a számlájukon hó végén, míg Győr-Moson-Sopron megyében a 213 ezer forintot közelíti az átlag. Kétszázezer felett ezen kívül csak a Komárom-Esztergom és Fejér megyékben dolgozók vihetnek haza.

A legkevesebbet, 147 ezer forintot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik a munkáltatók, de Békésben sem jobb a helyzet, ott csupán 10 ezer forinttal mért többet a KSH.

A területi különbségek mellett nagy az eltérés a fizikai és a szellemi munkát végzők keresetében is. Míg az előbbiek 225 ezer, utóbbiak 415 ezer forintos átlagkeresettel rendelkeznek.