Több országban is tiltakoztak a vármegyés székelyek bebörtönzése ellen

Szerdán Budapesten demonstrál a HVIM.

A magyarországi felháborodás mellett Lengyelországban és Írországban is megdöbbenést és tiltakozást váltott ki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két tagjának, Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak a bebörtönzése. Pénteken a lengyel Obóz Narodowo-Radykalny (Nemzeti Radikális Tábor, ONR) tüntetett mellettük Varsóban, szombaton pedig Kézdivásárhelyen demonstráltak a bebörtönzésük ellen, de a szegedi fiatalok is kifejezték szolidaritásukat.

A terrorizmusért elítélt hatvannégy vármegyések szabadon bocsátásáért tüntettek Kézdivásárhelyen

A Maszol.ro hírportál vasárnap idézte Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvédet, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjét, aki a Gábor Áron szobor előtt elmondott beszédében kifejtette: a két elítélt politikai fogolynak minősül, hiszen politikai nézeteik, világnézetük miatt kaptak börtönbüntetést, olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez való jogaik.

A székelyekért Facebook-oldal pedig arról számol be, az ONR Jasna Górán is tiltakozott a román hatóságok jogtiprása ellen, továbbá Dublinban, Románia írországi követségénél is megjelentek tiltakozó magyarok. (A demonstrációkról képeket képgalériánkban talál.)

Budapesten július 11-én (szerdán) este 6 órakor tart tiltakozást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Románia budapesti nagykövetsége előtt (1146 Budapest, Thököly út 72.).