Ezért nem nyitott még meg a Sorsok Háza

Évek óta üresen árválkodik a több mint hétmilliárdos múzeum.

Az inspekciót még 2014-ben indította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), aminek négy esztendő sem volt elegendő arra, hogy alaposan utánajárjon az állami beruházás hátterének.

A hivatal ráadásul még részeredményeket sem volt hajlandó közölni a "tanácsadási tevékenység" keretében folytatott vizsgálattal kapcsolatban. Egyébként Lázár János utasítására vélhetően azért ilyen eljárás keretében kezdték vizsgálni a projektet, hogy a hivatalos ellenőrzésnél kevésbé direkt módszerrel tudják áttekinteni a lebonyolítás körülményeit.

A volt miniszter szerint többletforrásigény felmerülésére hivatkozva kellett elrendelni a vizsgálatot, melynek célja az, hogy feltárja, mennyire jogos az igény, ehhez azonban a korábbi kormányzati döntéseket is körül kellett járni.

Mint emlékezetes, a projekt szakmai vezetője Orbán Viktor kedvenc történésze, az egész falas festmények könnyed eltüntetésében jeleskedő Schmidt Mária lett, aki korábban úgy nyilatkozott a Sorsok Házáról, hogy

"gondolni sem akarnak arra", hogy a múzeumot nem sikerül megnyitni 2014 áprilisáig, a Holokauszt-emlékévre.

Hát, nem sikerült. Az épületegyüttes csak 2015 tavaszára lett kész, azóta üresen vár a sorsára.

Lázár János 2017-ben megpendítette, hogyha hamarosan nem nyílik meg az intézmény, akkor más funkciót keresnek az épületeknek, ám végül ebből sem lett semmi.

A 2015 óta üresen álló komplexum állagmegóvása évi 82 millió forintjába kerül a magyar embereknek.

Évi 82 millióba kerül a Sorsok Háza állagmegóvása - milliárdokból épült, még ki sem nyitott

A Hír TV közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete hiába készült el már évekkel ezelőtt, a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről a kormánynak még nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel, és a Mazsihisz szerint a múzeum már nem is nyit ki a választások előtt.