Vigyázó szemetek Zágrábra vessétek: a Jobbik a magyar devizahitelesek ügyében is megoldást követel

A horvátok és a románok is megoldották, csak mi nem. 

"Szomszédunk bizonyította, hogy a horvátok védelme nem csak a futballban kiváló, hanem kiváló hatékonysággal védik állampolgáraikat a pénzéhes bankokkal szemben is" - írja pénteki közleményében Z. Kárpád Dániel. 

Mindeközben hazánkban a devizahitelezésben korábban érintett pénzintézetek az utóbbi időszakban is több százmilliárdos rekordnyereséget könyveltek el - mutat rá a Jobbik alelnöke.

A tegnapi horvát ítélet szerint a bankok tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, amelynek következtében a hitelfelvevők törlesztőrészlete a duplájára nőtt a kiindulásinak.  

Ennek nyomán a kölcsönszerződéseket

érvénytelennek nyilvánították, a pénzintézeteknek pedig  több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forintot) kell megtéríteniük ügyfeleiknek.  

Orbán szeme előtt zajlik: hazudtak a bankok, 437 milliárd forintot kapnak vissza a devizahitelesek Horvátországban

Míg itthon a devizahitelesek kimentése is csak kommunikációs szinten zajlott le, Horvátországban igazi kárpótlások zajlanak. A távirati iroda szerint ugyanis semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról.

Ehhez minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen.

Amíg Horvátországban 120 ezer devizakárosult kap vissza fejenként milliókat, hazánk kormánya parlamenti válaszai alapján lényegében lezártnak tekinti a kérdést. A Jobbik felvetéseire rendre azt a panelválaszt adják, hogy a párt nem szavazta meg a kormány által javasolt piaci árfolyamon történő forintosítást.

Nagyon kiosztották a devizahitelesek a Fidesz-propagandát szajkózó közmédiás riportert

A Jobbik szerint tárgyalóasztalhoz kell ülni a devizahitelesekkel, felvételkori árfolyamon forintosítani hiteleiket és utána a kártérítésükről vitatkozni - derült ki hétfőn, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón. A köztévé azonban a sok ezer kilátástalan helyzetben levő család sorsánál fontosabbnak gondolta a nyugdíjashergelő fideszes propaganda habosítását.

Z. Kárpát leszögezi: erre a mai napig büszkék, 

"hiszen így nem váltak bűnrészessé a hitelkárosultak elárulásában". 

Hozzáteszi: a Jobbik továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy

aki 160 forinton vette fel a hitelét, annak a felvétel napjának árfolyamán számolják újra a vélt tartozását.

Ez, vagy ennek irányába mutató megoldás több környező országban is sikerrel megvalósult. A legismertebb példa az a 2016 októberében született román parlamenti döntés, amelynek nyomán az ottani devizahiteleket felvételkori árfolyamon számították át lejre. 

Ezzel szemben a Fidesz forintosítása 256 forinton számította át a frankhiteles szerződések tartalmát, súlyos terheket okozva minden érintett család számára - emlékeztet Z. Kárpát. 

Hozzáteszi:

a probléma megoldásáig azonnal el kell rendelni a kilakoltatási moratóriumot. 

A politikus hangsúlyozza: a Jobbik nyilvánvaló módon nem kíván befolyásolni egy elkülönült hatalmi ágat és nem kíván beleszólni bíróságok munkájába, ugyanakkor elvárják a kormánytól, hogy olyan jogszabályi kereteket alakítson ki, amelyeken belül "a károsultak helyzete végre rendezhető és utolsó, indokolatlanul elvett forintjuk is visszaadható".