Szél Bernadettet eltiltották minden párttisztségtől, de mégis maradhat társelnök

Az LMP etikai bizottsága három évre eltiltotta Szél Bernadettet minden pártisztségtől, ennek ellenére mégsem kellett lemondani posztjáról a pát társelnökének – írja a hir24.hu. A lap úgy tudja, nem csak Szélt ítélték el, így járt Schmuck Erzsébet és Ungár Péter országgyűlési képviselő is.

Az etikai bizottság azért ítélte el Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt, mert az április 8-i választások előtt a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve tárgyalt a választókerületi visszalépésekről. A két politikust három évre eltiltották minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek. Ungárnak ezen felül a Ron Werber szerződése körüli visszásságok miatt is felelnie kell. Schmuck Erzsébetet két évre tiltották el a hir24 információi szerint.

A történetben az a furcsa, hogy bár Szélt három évre eltiltották a párttisztségektől, nem kell lemondania az elnöki posztról. A 24.hu úgy értesült, az említett képviselőkön kívül az etikai bizottság büntette az olyan LMP-politikusokat, akik visszaléptek a választás előtt. Kassai Dánielt ki is zárták a pártból, ő volt az aki a végül mandátumot szerző az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára lépett vissza. Valószínűleg Kassai volt az, aki kiszivárogtatta azt a felvételt, amin Sallai Róbert Benedek nekimegy Hadházy Ákosnak.

A párt etikai bizottsága korábban Hadházy Ákost is eltiltotta két évre, mert más pártokkal egyeztetett. A büntetést a testület még szigorította volna, de mire a döntést meghozták volna, Hadházy kilépett a pártból.

A verekedés miatt Sallait először kizárták a pártból, de az etikai bizottság most enyhített a döntésen: lehet a párt tagja, de öt évig nem indulhat tisztségért.

(fotó: Soós Lajos / MTI)