Elveszik a rendőrök túlórapénzét?

A b1.blog.hu írt arról, hogy a rendőrségnél új túlóra-rendszert vezetnének be, amely tömeges kilépési hullámot indíthat el.

Forrásaik szerint ugyanis a múlt héten a rendőröknek le kellett jelenteni az alosztályok túlóra számát, majd közölték a kapitányságokkal, hogy le kell felezni azokat. A héten pedig az az információ jutott el a rendőrökhöz, hogy megszűnt a fizetős túlóra - írta a portál.

A rendőri vezetőkhöz az az utasítás érkezett, hogy próbálják meg csúsztatással megoldani a túlórákat, mert nincs pénz azok kifizetésére.

Azonban csak túlórázással lehetett eddig is megoldani az alapszolgálatot (kerületenként legyen minimum 2 járőrpár), másrészt egyes rendőröknek akár 750-1200 túlórája van, ennek lecsúsztatása pedig hónapokat venne igénybe. Persze a lényeg, hogy ha a rendőröktől megvonják ezt a pénzt, akkor havi 140-150 ezer forintért nem sokan fognak az állományban maradni.

A portál információi szerint mindezt az új, 2019-től bevezetésre kerülő rendőrségi törvénybe írják majd bele, abban lesz hivatalos, most egy új rendelettel kívánja szabályozni a Belügyminisztérium a túlórákat. Az általuk megszólaltatott rendőrök szerint ez a „tesztidőszak”, hogy a kormány megnézze, hogyan reagálnak a rendőrök az elvonásokra.