A szeméttel borított Szabadság híd Budapest mélyigénytelenségének tökéletes példája

A képeslapok városa.

A kezdeményezés felpörgeti a város életét, exkluzív környezetet kínál a szórakozásra, legyen az egy üveg borral való beszélgetés, vagy más közösségi program. És mint minden ilyen tömegrendezvény, az éjszakába nyúló ivászatnak rengeteg szemét lesz a vége, ezzel a rengeteg szeméttel pedig Budapest továbbra sem tud mit kezdeni, mert csak az egyeurós képeslapokon próbál világvárosnak tűnni.

A másik lehetőség, hogy valamiféle gond lehet a magyar sajtóval, és most nem Habony Árpádra gondolunk, hanem arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat, valamint a Duna-hidak tisztaságáért is felelős Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) egyszerűen lemaradt arról, hogy melyik hétvégéken lesz lezárva a híd, és lesz teli emberrel.

Én nem vagyok köztisztasági referens, meg mittudomén milyen osztályvezető elég sok pénzért, de láttam már olyat, sőt még magamtól is eszembe jut a legegyszerűbb kerti partin is, hogy a szemetet folyamatosan kell szedni, és akkor nem nő a fejünkre.

Ebből kiindulva, ha Budapest és annak vezetése nem lenne olyan igénytelen, mint amilyen, akkor eszükbe jutott volna néhány ötlet. Például, hogy sokkal több kukát kellene kitenni. Vagy, hogy oda kéne küldeni két embert, két fogóval, két zsákkal, akik profi mozdulatokkal elejét veszik annak, hogy az emberek gyors költség-haszon fejszámítása eredményeképp a földön helyezzenek el minden szemetet, amit termeltek. Végeredményében pedig reggel legfeljebb a csikkek maradnak az aszfalton, amit meg fel lehet szívni a géppel. De nem, Budapest egész belvárosa pont azért áll a mocsokban, mert megvárják a reggelt a mindössze néhány tízezer, alig észrevehetően az utcán italozó turista és helyi fiatal által termelt szemét felszedésével.

Persze lehet, hogy nem is kell várnunk semmit attól a hivatali autóból elnézelődő városvezetéstől, ami azt is nyugodtan nézi végig ciklusokon és pártszínektől tökéletesen függetlenül évtizedeken át, ahogyan a szó legszorosabb értelmében szétrohad alattunk a város, aminek vezetéséhez állítólag ők értenek, és amely munkáért elég jó pénzt is kapnak. Ide kattintva, ebben a cikkben írtunk arról, fotókkal bemutatva, hogy miért csak távolról szép a magyar főváros, valójában miért ronda és kínos.

És nyilván, most könnyebb lehet rácsapni az asztalra és azzal vádolni a hídon szemetelőket, hogy ezek szemetelő szemetek, és persze ez így is van, ők egy kicsit tényleg szemetelő szemetek. De egy városban, ahol minden funkció ellátására külön cégek és vállalatok működnek, valójában evidensnek kellene lennie, hogy valaki ahhoz is ért, mit kell csinálni egy tömeg lába alatt termelődő szeméttel.

Más kérdés, hogy ha még a szemét felszedéséhez sem értenek, akkor meg miben jók.