Az Agrárminisztérium az almatermelők oldalára állt

Hétfőn számoltunk be róla, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők tiltakozást hívtak össze az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt, amit egyes léüzemek 13 forintos áron lettek volna hajlandóak átvenni. Ma az Agrárminisztérium közleményben állt ki a gazdák mellett.

A közlemény szerint a minisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért

kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az alma sűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely pedig elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai alma sűrítmény export volumenétől függ. Az idei alacsony kínai almatermés mellett az alma sűrítmény világpiaci ára közepes szinten tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi alma sűrítmény árakat.

Ez az árszint gazdasági számítások alapján lehetővé teszi a 2014. évi 17,2 Ft/kg átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott alma sűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

Ezeket figyelembe véve az Agrárminisztérium álláspontja szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi,

hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

„Ezért támogatjuk az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják.”

Több száz almatermelő tüntet az alacsony felvásárlási árak miatt

A mai napon kezdte volna meg próbaüzemét az anarcsi léüzem, ha lett volna beszállítója nettó 13 forintos áron. Próbaüzem helyett azonban tüntetéssel indít a cég, aminek parkolójában gyűltek össze a felháborodott gazdák. A haromhatar.hu információi szerint közel háromszázan írták alá azt a Részvételi Szándéknyilatkozatot, amely a 2018-ban kialakult alacsony ipari alma felvásárlási ára ellen Termelői Összefogást hirdet meg.