Lezárták a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálját

illusztráció

Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este.

Frissítés:

Feloldották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának lezárását szerda éjjel - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Hajdu Márton azt mondta, hogy egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket.

A helyszíni vizsgálatok biztonságos és gyors lebonyolítása érdekében a szükséges mértékig korlátozták az érintett terminál forgalmát.

A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt - tette hozzá.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend.

Ez történt

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére korábban nem adott felvilágosítást a lezárás okáról. 

Frissítés

Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazó tartállyal. A Blikk úgy tudjuk, irídium izotópról van szó.

 

Információik szerint a katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek.

 

A Zoom.hu információi szerint a pánikot az okozta, hogy a Turkish Airlines egyik gépe teljesen legálisan sugárzó anyagot szállított, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. Úgy tudják, irídium 192-es izotópról van szó, amellyel három ember is érintkezhetett.

A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.

A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.

Sok mindent az utasok sem tudnak

Legalábbis a hozzászólásokat olvasgatva ez derül ki. Sokan a földön ülnek, mások a már leszállt gépükben várakoznak.